Sonntag, 30. Juni 2024

Lejla Njemčević pobjednica utrke Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu u Francuskoj




Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević odnijela je pobjedu karijere na Svjetskom kupu u Francuskoj i upisala jedan od najubjedljivijih trijumfa na utrkama Svjetskog kupa sa vremenom od 6.40 sati.
Na najtežoj stazi Svjetske serije, dužine 100 kilometara i 5.000 metara visinskog uspona, Lejla Njemčević je kroz cilj prošla sa prednošću od 13 minuta i 33 sekunde ispred drugoplasirane Amerikanke Otto Rea Hannah. Treće mjesto je zauzela Losser Vera sa zaostatkom od 16 minuta i 32 sekunde.

Lejla Njemčević je novi lider WHOOP UCI Mountain Bike World Series sa 450 bodova.

U narednoj utrci startaće sa majicom lidera.

Posljednji Svjetski kup, koji će ujedno i odlučiti ukupnog pobjednika Svjetske serije, održat će se krajem septembra na Lake Placidu, na kojem su se u dva navrata održale Olimpijske igre u SAD.

"Sretna sam što sam osvojila prvo mjesto na do sada najtežoj stazi Svjetskog kupa sa 5.000 metara visinskog uspona. Posebna je motivacija što naredni Svjetski kup startam sa majicom lidera Svjetske serije i raduje me što sam predstavila našu zemlju na najbolji način", rekla je Lejla Njemčević nakon utrke.

Iduća utrka za našu natjecateljica je Balkansko prvenstvo na Blidinju a što će ujedno biti i posljednja priprema pred Europsko prvnestvo koje se održava u Danskoj sredinom kolovoza.

(sport)

-:-


Lejla Njemčević (rođ. Tanović, rođena 19. juna 1994.) je bosanska i hercegovačka biciklistkinja ceoss-sountry i mountinbike biciklizma, rođena u Italiji, koja se smatra jednom od najboljih cross-country maratonki na svijetu i ukupna je pobjednica UCI Svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu 2023. Lejla je ujedno i prva bosanskohercegovačka mountin-bike biciklistica koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Lejla je sa 15 godina počela da se takmiči u lokalnom biciklističkom klubu Klub brdskog biciklizma "Puls" za koji tim i dalje vozi. Tokom svoje karijere pobijedila je na 35 utrka u organizaciji Union Cycliste Internationale. Lejla Njemčević je devetnaestostruka državna prvakinja u raznim disciplinama i pet puta ukupna pobjednica državne lige. Na regionalnim takmičenjima je pet puta zaredom osvajala titulu prvaka Balkana što je čini najboljom balkanskom biciklisticom svih vremena.

Lejla je diplomirani student Pravnog fakulteta u Sarajevu sa zvanjem magistra krivičnog prava.

(wikipedia)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen