Dienstag, 18. Juni 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Pred katastrofu

Munja obasjava noćno nebo nad okrugom Straubing-Bogen u Donjoj Bavarskoj 27. maja. Olujni oblaci i prve obilnije padavine nagovještaj su onoga što će narednih dana i noći stići na jug Njemačke: Kiša pada, pada, pada i pada. Takozvana "Vb" vremenska situacija sa poljem niskog pritiska "Radha", sasvim polakoo napreduje na putu od Italije do Poljske i ispušta ogromne mase vode preko velikih dijelova Baden-Württemberga i Bavarske. Ponegdje je u roku od 24 sata palo i više od 150 litara kiše po kvadratnom metru - otprilike koliko je uobičajeno tokom jednog cijelog mjeseca. Katastrofa se bliži.



Zemljište pod vodom

Voda ne samo da je dolazila odozgo, već je navirala i duž rijeke Paar, jedne pritoke Dunava. Grad, tržnica Reichertshofen, i čitav okrug Pfafenhofen, pogođeni su punom snagom poplave. 5.000 pomagača borilo se protiv poplava dok se nisu potpuno iscrpilio, ali nisu imali nikave šanse. Brane u okrugu su popucale, privremeno je nestajalo sgruje, a jedan vatrogasac poginuo, a katastrofa je odnijela i četiri života u Bavarskoj i Baden-Württembergu. U Reichertshofen su dolazili kancelar Scholz, ministri Habeck i Faeser i premijer Söder. Nemoćani, u gumenim čizmama.



Čamac za hitne slučajeve

Lokalna služba spašavanja na vodi patrolira ulicama Babenhausena u Donjem Allgäuu. Ali šta podrazumjevamo pod ulicama? Ovaj dio trgovačkog grada, kroz koji protiče rijeka Günz, u vrijeme snimanja fotografije bio je potpuno pod vodom. Napušteni automobil pokazuje koliko su poplave sada visoke. Radovi na čišćenju su već počeli. Oni mnoge volontere stavljaju pred velike izazove: nafta je iscurila iz brojnih kotlovnica, a stanovnici iznose napolje ogromne količine uništene kućne potrepštine. Osiguravajuća društva će se pobrinuti za materijalnu štetu. Ali neizvjesnost ljudi ostaje.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen