Sonntag, 2. Juni 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Opet poplava

Kancelar je otišla, voda je ostala: Olaf Scholc je prošle subote posjetio Elsässer Straße u Kleinblittersdorfu i obećao pomoć oko štete od poplava. Prethodne noći u Saarlandu je padala toliko jaka kiša da je izazvala poplavu. Službe hitne pomoći izvukle su stanare u poplavljenoj ulici koristeći gumeni čamac. Prema vatrogasnoj službi, oko 70 ljudi u Kleinblittersdorfu bilo je odsječeno od vanjskog svijeta. Mnogi su ostali u svojim domovima bez struje. Koliko je šteta velika, moći će se procijeniti tek nakon što se voda povuče.



Na padini

Ovaj prizor u Port-au-Princeu, nazivaju "šarenom bijedom": prema procjenama stručnjaka, više od 150.000 stanovnika sada živi u ilegalnom naselju Jalousie na padini Morne l'Hôpital na jugoistoku glavnog grada Haitija. To je jedno od najvećih sirotinjskih naselja u zemlji, koje je pogođeno elementarnim nepogodama, inflacijom, političkom nestabilnošću i ratovima bandi - bez funkcionalnog sistema električne energije i kanalizacije i sa velikim problemima sa smećem. Prelazno vijeće preuzelo je vladu zemlje sredinom maja i očekuje se da će imenovati vladu u narednim sedmicama. Narod Haitija i dalje se suočava s neizvjesnom budućnošću.



Tres bell

Pranje, šišanje i češljanje nije dovoljno. Konačno, nalazimo se na izložbi pasa Westminster Kennel Cluba, koja je prvi put održana 1877. godine, što je čini najstarijom godišnjom izložbom pasa na svijetu. Glavni pobjednik, koji je na kraju proglašen među prvima u različitim kategorijama, tada je “Best in Show”, svojevrsni pobjednik Lige prvaka među četveronožnim prijateljima. Nažalost, ovaj bijeli san s ljubavlju ovdje nije uspio. Trogodišnji Sage iz Hjustona bio je izabran u Billie Jean King National Tennis Center u New Yorku. Za pobjednika je izabrana jedna druga pudlica, crne boje, ali i mnogo manja.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen