Montag, 1. Juli 2024

Prije 50 godina – U kinima se pojavio film “Kineska četvrt”

 





Posljednja stvar koju je Roman Polanski uradio prije nego što je zauvijek napustio Sjedinjene Države bila je rasjeći nos Jacku Nicholsonu. U filmu “Kineska četvrt”, “Chinatown”, režiser Polanski je sam glumio gangstera, koji je privatnom detektivu Jake Gittesu zabio nož u lijevu stranu nosa i rasjekao ga - kao upozorenje da se više ne miješa u mahinacije najbogatijeg čovjeka u Los Angelesu. Ubrzo nakon toga, Polanski je optužen za silovanje maloljetnice u stvarnom životu, i stoga je i pobjegao u Evropu.

“Kineska četvrt” je stigla u kina prije tačno 50 godina. Scenario, za koji je autor Robert Towne bio inspirisan stilom, naracijom i tipovima karaktera klasičnih detektivskih romana Raymona Chandlera iz 1940-ih, smatra se remek-djelom, a upravo ga je britanski "Guardian" proglasio najboljim filmskim scenarijem svih vremena. ". Atmosferu filma u velikoj mjeri određuju kostimi dizajnerice Anthee Sylbert. Odijela i kostimi koje su nosili Nicholson i Faye Dunaway inspirisani su onima koje su nosili Alan Ladd, Veronica Lake i drugi. Legendarna krojačica kostima Edith Head adaptirala ih je za filmove holivudske "Crne serije" između 1941. i 1958. godine.

"Kineska četvrt" nije trebala da završi tako crno. Scenarista Towne joj je namjeravao sretan kraj. Polanski je to odbio i do danas je uvjeren, da je upravo taj mračni, beznadežni kraj njegov film učinio klasikom. Za Jacka Nicholsona, koji je veliki dio filma hodao okolo sa zavojem na nosu, ovaj prizor postao je jedan od najikoničnijih u njegovoj dugogodišnjoj karijeri - uporediv samo s njegovim pojavljivanjem pod maskom Jokera, ili s manijakalnim smijehom ubice sjekirom u flimu “Shining”.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen