Samstag, 15. Juni 2024

Prije 64 godine: Francuska - Jugoslavija 4:5, na otvaranju prvog Kupa evropskih nacija

 

Francuska - Jugoslavija, Pariz, Park Prinčeva, 6. juli 1960.

Francucka - Jugoslavija 4:5, statistika


Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu u istoriji, koje se tada zvalo Kup evropskih nacija, počelo je spektaklom 6. jula 1960. godine.

U prvom polufinalu, odigranom na pariskom Parku prinčeva, Francuska je vodila protiv Jugoslaviju sa 4:2, da bi između 75. i 78. minuta primila tri gola i izgubila 4:5.

Sudija Gaston Grandain iz Belgije vodio je ovaj spektakl pred 26.370 gledalaca. Ovo je bila utakmica sa najviše golova u istoriji Evropskog prvenstva, i ostala je upamćena kao jedan od najuzbudljivijih trenutaka u istoriji evropskog fudbala!

U završnicu Kupa evropskih nacija, plasirale su se četiri ekipe, i turnir je počinjao sa dvije utalmice polufinala, a nakon toga igrale su se utakmica za 3. mjesto, i konačno finale.

U drugom polufinalu Sovjetski savez je pobjedio Čehoslovačku 3:0 Čehoslovačka je osvojila treće mesto pobjedivši Francusku 2:0. U finalu je Sovjetski savez pobjedio Jugoslaviju sa 2:1, golom u produžetcima, i osvojio prvi Kup evropskih nacija.


U sjećanju: Osam godina kasnije, 1968. godine Jugoslavija se ponovo našla u finalu Kupa evropskih nacija, koji je igran u Italiji, U polufinalu je Jugoslavija pobjedila Englesku sa 1:0, a u drugom polufinalu Italija i Sovjetski savez su igrali nerješeno 0:0. Po tadašnjim pravilima, finalista je odlučen bacanjem novčića. U finale se plasirala Italija. U meču za treće mjesto Engleska je pobjedila Sovjetski savez sa 2:0.

U finalu su Italija i Jugoslavija odigrali nerješeno 0:0. Po tadašnjim pravilima, nije bilo produžetaka i pucanja penala, niti je u finalu nije bilo bacanja novčića, nego se igrala druga utakmica, u kojoj je domaćin Italija, zahvaljujući švajcarskom sudiji Gottfriedu Dienstu, pobjedila rezultatom 2:0.

Dok smo prvenstvo 1960. godine pratili putem radio prenosa, i izvještaja u novinama, prvenstvo 1968. godine smo već mogli gledati putem TV prenosa.

(sport)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen