Samstag, 15. Juni 2024

Pompezno sa pirotehnikom: Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024.

 





Počelo je Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024.

Ceremonija otvaranja u Minhenskoj areni, pred početak Evropskog prvenstva, i utakmice DFB tima protiv Škotske, bila je kratka i spektakularna. Vrhunac je bilo sjećanje na preminulu fudbalsku legendu Franza Beckenbauera.

Nekoliko stotina plesača u bojama zemalja učesnica plesalo po potkrivenom igralištu i postavilo ogromne transparente sa deset mjesta odigravanja, i porukom „Dobro došli u Njemačku“. Mahalo se bakljama uz jedan napuvani pehar Evropskog prvenstva, širokim 18 metara, uz pjesmu Evropskog prvenstva "Fire" benda One Republic, koja je snimljena iz konzervirane verzije. Tokom ceremonije otvaranja zapaljeno je ukupno 130 pirotehničkih predmeta, uključujući 60 vatrometnih tijela i deset dimnih topova. Odjeljenje okružne uprave u glavnom gradu pokrajine, samo je za ovu ceremoniju odobrilo piropredstavu zbog prethodnih sigurnosnih razloga.

Kreativni voditelj ceremonije otvaranja bio je Carlos Navarrete-Patiño, koji je također režirao predstave za Međunarodni olimpijski komitet, Formulu 1 i Cirque du Soleil.

Bivši reprezentativci Jürgen Klinsmann i Bernhard Dietz i Beckenbauerova udovica Heidi Beckenbauer, potom su na teren iznijeli trofej Evropskog prvenstva. Bio je to omaž Franzu Beckenbaueru, bivšem kapitenu reprezentacije i šefu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu iz 1986. i 1990. koji je preminuo u januaru - što je na tribinama dočekano burnim klicanjem.

Prije nego što je Heidi Beckenbauer napustila travnjak, uputila je poljubac prema nebu.

Franz Beckenbauer je kao igrač postao prvak Evrope 1972. godine, a kao trener doveo je reprezentaciju do polufinala posljednjeg domaćeg Evropskog prvenstva 1988. godine. Klinsmann je bio kapiten DFB tima u pobjedi na Evropskom prvenstvu 1996., Dietz je predvodio njemački tim u pobjedi na Evropskom prvenstvu 1980. godine. Na tribinama stadiona, pored trenerskih legendi Alexa Fergusona i Joséa Mourinha, bile su prisutne i mnoge političke poznate ličnosti, uključujući saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeier-a. Kancelar Olaf Scholz očekuje se tek u trećoj grupnoj utakmici protiv Švicarske.


Danima prija svečanog otvaranja, u dnevnim listovima i časopisima se pojavila slika sa nasmijanim licima navijača, u bojama nacionalnih zastava, svih 24 reprezentacija, sa porukom dobrodošlice:



Nasmijana lica navijača

Evropa je sjajna zemlja - Dobrodošli na Evropsko prvenstvo u fudbalu


1.red Španija, Portugal, Francuska, Holandija, Turska, Ukrajina

2.red Poljska, Rumunija, Hrvatska, Italija, Slovenija, Švajcarska

3.red Belgija, Danska, Njemačka, Češka, Slovačka, Rumunija

4.red Austrija, Škotska, Mađarska, Srbija, Albanija, Gruzija.

(sport)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen