Montag, 24. Juni 2024

Najstarija zastava na svijetu

 




Zbog legende, stoljećima se poštuje jedan običaj.

U svijetu punom raznovrsnih i šarenih zastava, jedna se ističe svojom dugovječnošću i historijskim značajem. Radi se o zastavi Danske, poznatoj kao Dannebrog, koja nosi titulu najstarije nacionalne zastave na svijetu.

Prema legendi, Dannebrog se prvi put pojavio 15. juna 1219. godine tokom bitke kod Lyndanissea u današnjoj Estoniji. Prema legendi, zastava je pala s neba kao znak podrške danskim vojnicima koji su se borili protiv estonskih pagana.

Već su bili gotovo svladani kad je danskom kralju Valdemaru II. pala u ruke, navodno s neba, crvena zastava s bijelim križem. On ju je zavitlao i poveo Dance u napad. Pobijedili su Estonce i zavladali tim krajem. Na mjestu bitke sagradili su dvorac.

Današnji glavni grad Estonije Tallinn dobio je ime upravo po tom dvorcu. Naime, ime Tallinn dolazi od riječi Taani-linn, što znači danski dvorac. Od te pobjede zastava Dannebrog postala je službenom zastavom danskih kraljeva i danske države. Kralj Valdemar II. dobio je nadimak Pobjednik.

Dannebrog se sastoji od bijelog skandinavskog križa na crvenoj podlozi. Križ simbolizira kršćanstvo, a crvena boja se često povezuje s hrabrošću i žrtvom. Ovaj jednostavan, ali moćan dizajn inspirirao je mnoge druge nordijske zemlje pri stvaranju vlastitih zastava.

Iako je legenda o Dannebrog-u romantična i herojska, historijski zapisi potvrđuju da se zastava koristi već stoljećima. Najstariji pisani zapis o Dannebrog-u potiče iz 14. stoljeća, a zastava se i danas ponosno vijori diljem Danske, posebno na Dan Dannebroga, 15. juna, kada se obilježava njezin "rođendan".

U danskoj kulturi postoji do danas običaj da se ne smije dopustiti da Dannebrog dotakne zemlju, i to zato jer je zastava pala s neba. Isto tako, postoji praznovjerje da se smije isticati samo tokom dana, a nikako tokom noći.

(klix)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen