Freitag, 21. Juni 2024

Bolni trenuci na Evropskom prvenstvu - Maske za zvijezdu

 






U utakmioci Evropskog prvenstva u fudbalu, Francuska protiv Austrije, Kylian Mbappéu je slomljen nos. Još na terenu, sav krvav je upitao: Kakvu masku za nos mi preporučujete. I šeretski, i mangupski. Jer?

Ovo sigurno nije prvi krvavi nos u njegovom životu. Odrastao je u čuvenim, ozloglašenim pariskim Banlieuima. Ova velika stambena naselja iz 1960-ih puna djece imigranata, u kojima ljudi svoje sporove rješavaju šakama.

Stoga nije ni čudo što se našalio svom slomljenom nosu. “Ima li neko ideju za masku?”

Sa 19 godina postao je svjetski prvak. Sada je najplaćeniji fudbaler na svijetu. Brži je od strijele. Vjerovatno je vježbao bježanje od nasilnika.

Ono što najviše impresionira kod Mbappéa, desilo se dan prije nego što je slomio nos. Na konferenciji za novinare pozvao je Francuze da izađu na izbore. Rekao je: “Ekstremisti su pred vratima. Idite glasajte.” Bio je to poziv da se glasa protiv Marie le Pen.

Mbappé je kapiten Le Bleua. Mnogi igrači su i sami iskusili rasizam. Mbappé je njihov heroj. Mbappé ima svoje mišljenje. Mbappé se smije kod svog krvavog nosa. Jedva čekamo da zaigra sa maskom i poleti kao strijela. 

Ali, uz napomenu, ni ona maska sa bojama Francuske, koju bi jaradije Mbappe nosio, niti bilo koja druga, koju su mu predložili navijači, ne dolazi u obzir. Po pravilima UEFA maska za nos mora biti jednobojna, i bez i kakvih oznaka.

-:-

Francuski izraz Banlieue (izgovor [bɑ̃ˈljø], od latinskog bannum leucae, doslovno: „zabranjena zona”) odnosi se na urbanizovana područja izvan centra grada ili periferije velikog grada, koja su se razvila u 19. stoljeću, tokom industrijalizacije i urbanizacije (predgrađe grada i stanovništvo koje zavisi od industrije). Termin se prvenstveno koristi u Francuskoj, ili za francuski gradski sistem. Isto tako, “banlieue” se koristi kao sinonim za pojedinačno predgrađe, ili za predgrađa (banlieue) unutar ove periferne zone.

-:-

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen