Donnerstag, 13. Juni 2024

Evropsko rafting prvenstvo u Konjicu

 










U Konjicu, gradu čiji je prepoznatljiv turistički brend rafting, u utorak naveče je na rijeci Neretvi uz Staru kamenu ćupriju na svečan način otvoreno Evropsko rafting prvenstvo Konjic 2024, na kome, od 10. do 15. juna, nastupa 30 ekipa iz 12 država.

Svečanim činom presijecanja vrpce, koje je obavljeno nakon defilea ekipa u čamcima niz rijeku Neretvu, Evropsko rafting prvenstvo, koje se održava pod pokroviteljstvom Grada Konjica, otvorili su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, podpredsjednik Svjetske rafting federacije Boris Purjakov i direktor Evropskog rafting prvenstva Samir Krivić.

“Kada upoznate našu zelenu ljepoticu Neretvu, nikada je nećete zaboraviti i sigurno ćete joj se stalno vraćati, kao što to i mi činimo. Potrudićemo se pokazati vam prirodne i kulturne vrijednosti Konjica, široko i otvoreno srce svih Konjičanki i Konjičana, predstaviti našu gastronomsku ponudu i pokazati koliko volimo našu ljepoticu Neretvu”, kazao je premijer Nikšić obraćajući se takmičarima i gostima.

“Čast mi je i zadovoljstvo što se upravo u našem gradu održava takmičenje, na kme nastupaju najbolji rafting timovi iz cijele Evrope i što će u danima uoči 16.juna, Dana grada Konjica, ispuniti naše ulice i našu Neretvu najbolji sportisti Evrope, koji će odmjeriti snage u raftingu. S ponosom mogu reći da Grad  podržava sve pozitivne priče koje doprinose razvoju našeg Konjica i naše domovine Bosne i Hercegovine, kakvom smatram i ovo takmičenje”, naglasio je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je učesnicima prvenstva poželio dobrodošlicu u Konjic.

Istakavši kako je organizacija trke na svjetskom nivou, a Neretva svojom prirodnom ljepotom predstavlja unikatni biser ovog prostora, Boris Purjakov, podpredsjednik Svjetske rafting federacije, kazao je kako je na njega poseban utisak u Konjicu ostavila noćna staza, koja daje potpuno novu dimenziju cijelom događaju.

“Želim svima uspješno takmičenje, sportske uspjehe kojima će se ponositi i nadam se tradiciji uspostavljanja organizacije takmičenja na Neretvi”, poručio je Purjakov.

Samir Krivić, direktor Evropskog rafting prvenstva u Konjicu, zahvalivši svima koji su podržali organizaciju prvenstva u Konjicu, naglasio je kako je u ovaj događaj uloženo mnogo truda i pozitivne energije, te uključeno mnogo dobrih ljudi.

“Prenesimo pozitivne misli i pozitivnu energiju cijelom svijetu i recimo da je naš grad spreman za ovakve i sve buduće spektakle, koji su pred nama”, rekao je Krivić.

Na Evropskom rafting prvenstvu, koje traje do 15. juna, učesnici će se takmičiti u slalomu, RX-u i spustu, te noćnoj trci.

Organizatori Evropskog rafting prvenstva, koje se u Konjicu održava uz odobrenje Svjetske rafting federacije i uz podršku Olimpijskog komiteta BiH, su Rafting River Guide i Garden City Hotel Konjic.

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen