Dienstag, 11. Juni 2024

Obaveza je pamtiti

 

 

Obilježavanje 32. godišnjice strijeljanja 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na Uborku i Sutini

Srpske snage su 13.6. 1992. godine, uz podršku paravojnih formacija i ostataka JNA, na lokalitetima Sutina i Uborak počinile zločine mučkog strijeljanja i ubijanja 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Ovo su prve otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara, 13. 6. proglašen je Danom civilnih žrtava rata Mostara, te se pozivaju građani da se taj dan u svojim molitvama ili polaganjima cvijeća na mjestima njihovih stradanja sjete svih žrtava.

Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar prigodnim programom će obilježiti Dan civilnih žrtava rata Mostara  i 32. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini.

U četvrtak je u 11 sati planiran obilazak spomen obilježja na Uborku, u 11,45 sati spomen obilježja u Sutini i u 12,15 sati spomen obilježja u Zaliku.

Svoje prisustvo obilježavanju godišnjice najavili su predstavnici  Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, podpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, te zamjenica američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti .

Pokrovitelji obilježavanja Dana civilnih žrtava je Grad Mostar .

„Na inicijativu Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i podršku Grada Mostara, trenutno se  izvode radovi na obnovi i rekonstrukciji spomen obilježja Sutina, gdje je prije 32 godine ekshumirana prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini“, kaže Adnin Hasić, predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen