Mittwoch, 19. Juni 2024

Nove zvijezde u usponu



Florian Wirtz ima 9 braće i sestara, a Jamal Musiala zarađuje godišnje 9 miliona eura

Njih dvojica su kod Škota izazvali vrtoglavicu – a cijelu Evropu doveli u zanos! Nakon magičnih nastupa Floriana Wirtza (21) i Jamala Musiale (21), u prvoj utakmici pretkola Evropskog prvenstva, hvalospjevi su bili neodoljivi: “Dva đavola na slobodi”, napisao je španjolski “A.S.” „Izvanredno,“ oduševljen je bio suigrač Kai Havertz (24). “Pokazali su da su maheri”, ponosno kaže Thomas Müller (34).

Jasno: Dvojac, koga sad nazivaju “Wusiala”, istakao se jakom ekipnom igrom na festivalu golova 5:1 protiv Škotske. Wirtz je svojim uvodnim golom doveo čitavu Njemačku u ludilo slavlja, Musiala je povisio rezultat od 2:0 i proglašen je "Čovjekom utakmice".

Ovdje nekoliko interesantnih detalja o momcima, kojima je tek po 21 godina.

Porodica Floriana Wirtza je potpuno luda za fudbalom: Šampion sa Leverkusenom, Florian, koji nosi srednje ime Richard, ima devetoro (!) braće i sestara. Tata je u brak doveo svojih petero djeca, a mama svojih troje. A onda su u braku dobili jednu kćerku, i najmlađeg sina, Floriana. Omiljena disciplina Floriana u djetinjstvu je bilo gađanje mete na nozi klavira u dnevnoj sobi - tada je imao samo godinu i po dana. Tata Hans-Joachim je bio njegov prvi trener u Grün-Weiß Brauweileru, a kratko je igrao i rukomet kod mame Karin Groß. Sestra Juliane (22) igra za Werder u ženskoj Bundesligi. Do 2016. godine porodica nije imala televizor - zbog vremenskih ograničenja: porodica je previše vremena provodila u lokalnim sportskim terenima.

Kao i Wirtz u Kelnu, Musiala je odnedavno počeo da živi u svom stanu u Münchenu. Njegova majka Carolin, koja ga je godinama vozila na treninge u Bayern, njegova sestra Latisha i brat Jerell žive u Strasslachu na jugu Munchena i viđaju ga redovno. Musiala se sa svojom porodicom preselio u Englesku u dobi od sedam godina, a tamo su ga otkrili izviđači FC Southamptona u jednom kampu za odmor. Potom je osam godina igrao za mlade engleske U-timove Chelseaja. Musiala ima i njemački i engleski pasoš, a roditelji su se vratili u Njemačku, nakon Brexita.

Veza je sa familijom je veoma bliska: Musiala se svake sedmice viđa sa svojom porodicom, koja je redovno na stadionu na domaćim utakmicama Bayerna iz Munchena. Njegov otac Daniel, poznat kao "Rich", je Nigerijac sa engleskim pasošem. Musiala je rođena u Stuttgartu, porodica se preselila u Fuldu zbog studija njengove majke Carolin. Pošto je zahvaljujući programu Erasmus mogla da studira u Sautemptonu, porodica je otišla u Englesku. Porodica se 2011. godine trajno preselila na ostrvo i Musiala je dobila drugo državljanstvo. Zato mu je bilo dozvoljeno da bira između njemačke i engleske reprezentacije: u februaru 2021. ovaj vrsni tehničar se odlučio za DFB, a bivši nacionalni selektor Jogi Löw (64) i Oliver Bierhoff (56) su uložili intenzivne napore da to učini. Porodica se vratila u Njemačku 2019. Jedan od glavnih razloga: Brexit! Neizvjesnosti u pogledu školovanja i slobode putovanja, naveli su da se Carolin vrati u Munchen sa djecom. Otac Daniel i dalje živi i radi u Londonu.

Wirtz se prvo odlučio protiv Bayera iz Leverkusena, a za tada njemu bliži 1. FC Köln. A onda se 2020. godine desio bum potez rivala na Rajni. Wirtz prelezi iz Kölna u Leverkusen. Zanimljivo: Wirtz je svoje trikove kopirao od bivšeg driblera Bremena Marka Marina (35), a čak je imao i dres Werdera.

Musialini idoli nisu fudbaleri. Bio je impresioniran mentalitetom košarkaških legendi Michaela Jordana (61) i Kobe Bryanta (†42), a jednom je rekao: „Izdržali su velike muke. Uzet ću to sebi kao primjer.”

Musiala je slobodan. Wirtz je sa svojom djevojkom Aaliyah od 2022. godine, a posljednji put je sa njom viđen nakon pobjede u kupu u Berlinu. Wirtz je obožavatelj pasa i odrastao je s mješancem iz Italije. Na pitanja o hobiju, kratko odgovara: fudbal.

Musiala se smatra jednim od najboljih PlayStation igrača u DFB timu. Iznenađujuće: On takođe vuče pametne poteze i u šahu. Košarka je njegova velika strast i divi se Golden State Warriorsima sa superzvijezdom Steph Curryjem (36). Musiala se pripremio za Evropsko prvenstvo specijalnim treninzima na Mikonosu: odmorio je bolno koljeno i ojačao mišiće. Analizira se njegovo ponašanje pri spavanju. Budući da ga stalno udaraju kao driblera, radi s neuro-trenerom na vježbama za bolje ublažavanje bolova nakon udaraca. Uz to: Musiala trenira Hapkido, korejsku borilačku vještinu, koja ga čini gipkim i pomaže mu da se kotrlja nakon faulova.

Ono što je upečatljivo kod Wirtza: On nosi izuzetno male štitnike za potkoljenice, sa anime-likom „Rock Lee“. I ima lančić sa privjeskom, koji pokazuje broj 27, njegov prvi broj na dresu.

Musiala zarađuje oko 9 miliona po sezoni u FC Bayernu. Upravo je postao veliko lice dobavljača sportske opreme Nike, za što je dobio oko šest miliona eura, a prema informacijama, dobio je i reklamu zajedno sa svjetskim zvijezdama Haalandom i Mbappéom – koja je snimljena na lokaciji snimanja filma “Igre prijestolja” u Bugarskoj.

Wirtz za sad ima platu od 7,5 miliona po sezoni. On nema svog menadžera: tata Hans-Joachim brine o ugovorima, a mama Karin brine o finansijama.

Momci, o kojima će se tek još čuti. Sve ovo je napisano nako odigrane prve utakmice pretkola na Evropskom prvenstvu. Za njih će se svakako još čuti.

(sport)

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen