Donnerstag, 27. Juni 2024

Iz svijeta - Slike sedmice

 


Vrtložni monstrum

Termometar se tokom dana popeo na 34 stepena Celzijusa, ali se ohladio na zalasku sunca tokom jedne bijesne oluje sa gradom. Najveći ledeni projektili, koji su 12. juna uveče pogodili Omahu, najveći grad u Nebraski, imali su prečnik dobrih pet centimetara. Ovako obilne padavine iz rotirajuće zone jakog vjetra tipične su za takozvane superćelije, a ogromni džinovski oblaci bogati vodom izuzetno su opasni ovdje, u takozvanoj "Aleji tornada”, ! Tornado Alley" između Teksasa i Južne Dakote. U njihovoj zoni padavina često se stvaraju smrtonosni udari vjetra. U aprilu su devastirali dijelove Omahe. Ovag put je bilo samo grada.



Paklena vrućina

Oni koji su stigli u ove redove pokazali su istrajnost i spremnost na žrtvu, tokom posljednjeg dana islamskog hodočašća hadža, stotine hiljada muslimana učestvovalo je u ritualu simboličnog kamenovanja đavola u gradu Mina. Također se obilježava prvi dan islamskog praznika žrtve, Kurban-bajrama. Tok vjernika usmjeravan je kroz ograđene pristupne puteve, kako bi se izbjegle masovne gužve kao 2015. godine. Tada je u gužvi život izgubilo 2.300 ljudi. Hodočašće je i ove godine bilo opasno: na temperaturama od oko 45 stepeni umrlo je oko 900 osoba od toplotnog udara.



Izgrađeno od pijeska

Foto umjetnik Peter Hamel snima pejzaž koji se stvara iznovasvaki dan: njemačku obalu Sjevernog mora. Njemu je pošlo za rukom da snimi jedinstvene slike blatnih ravnica i njihovih bpromjena. Zuiderduintjes je malo holandsko ostrvo od dina, udaljeno je sedam kilometara od Borkuma. Ovdje počinje njemačko Vadensko more. Proteže se u širokom luku sve do danskih teritorijalnih voda.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen