Mittwoch, 12. Juni 2024

Britanske crvene telefonske govornice doživljavaju drugu mladost

 


Kabine gotovo da više nisu potrebne za telefonske razgovore - ali jedva da postoje ograničenja za druge moguće namjene.

Velika Britanija ima mnogo znamenitosti - jedna od najpoznatijih je crvena telefonska govornica, koja trenutno slavi 100. godišnjicu. Zapravo, telefonska govornica je relikvija iz prošlosti. Gotovo svi Britanci sada posjeduju mobilni telefon, zbog čega je potreba za javnim telefonskim govornicama naglo opala. Devedesetih godina broj telefonskih govornica dostigao je vrhunac od oko 100.000. Danas ih je još oko 3.000 u javnim prostorima - iako se, prema podacima British Telecoma, njihov broj odnedavno ponovo povećao.




Konkurencija prije 100 godina

Naime, tradicionalni kiosci, kako su još poznati u narodu, već neko vrijeme doživljavaju drugo proljeće. Svako ko prošeta Londonom često će naići na telefonske govornice pored puta. Neke su i danas u funkciji. Neki su označene grafitima ili zarasle u grmlje, druge se koriste kao kontejneri za otpad - ili preuređene za neke nove svrhe.

Prvi javni telefon na svijetu u kabini otpornoj na vremenske uslove postavljen je u New Havenu, Connecticut, 1878. godine. Velika Britanija je 1921. uvela prvu seriju standardiziranih telefonskih govornica, ali govornice nazvane “Kiosk broj 1” od početka su izgledale staromodne i nisu bile baš popularne među stanovništvom. U maju 1924. godine, britanski parlament je osnovao Kraljevsku likovnu komisiju da organizuje konkurs za izradu nove telefonske govornice. Izabtran je dizajn poznatog arhitekte Sir Gilesa Gilberta Scotta. Njegove telefonske govornice izgledale su moderno i zahvaljujući crvenoj boji, lako su se mogle prepoznati i naći, čak i u britanskoj kiši. Danas se kabine smatraju kulturnim ikonama – i poznatije su od Scottovih velikih zgrada, kao što su Univerzitetska biblioteka Cambridge, ili Liverpoolska katedrala.




Usvojite kiosk”

Trijumf mobilnog telefona kao da je najavljivao sporu smrt telefonskih govornica. Ali onda je British Telecom pokrenuo program “Usvojite kiosk” 2008. Sa velikim uspjehom: britanske zajednice širom zemlje preuzele su preko 7.000 crvenih telefonskih govornica - po simboličnoj cijeni od jedne funte za svaku. Neke zajednice su obnovile kioske uz velike troškove kako bi mogle nastaviti da oblikuju ulični pejzaž. Na primjer, neke od poznatih crvenih kabina sada služe kao medicinske servisne stanice s defibrilatorima za pomoć u slučaju srčanog zastoja. U Londonu sada postoje i neki kafići u starim telefonskim govornicama. Budući da se adaptirane kabine i dalje opskrbljuju električnom energijom, aparat za kafu se lako može priključiti. Tokom pandemije, na primjer, posao kolumbijsko-britanskog para u zapadnom Londonu dospio je na međunarodne naslove. Sagradili su mali snack bar pod nazivom Amar Café od dvije telefonske govornice jedna pored druge. Budući da je tokom karantina, samo restoranima na otvorenom bilo dozvoljeno da nude hranu, “Take-away-Café”, kafa za poneti je doživio pravi procvat. Danas, pored dve druge preuređene telefonske govornice, par vodi i konvencionalni kafić u otmjenoj četvrti Chelsea.



Biblioteke i radna mjesta

Također postoji trend korištenja telefonskih govornica kao biblioteke, ili kao razmjena knjiga. Lewisham Micro Library u telefonskoj govornici u okrugu Brockley u južnom Londonu, na primjer, pokrivena je tepihom. Penzioner snabdijeva kabinu, koja je opremljena stalkom za knjige, vodom i čistim čašama kako bi se knjiški moljaci sami brinuli o sebi tokom boravka u mini biblioteci. Znak označava da kada dođete u posjetu, ne samo da vam je dozvoljeno da ponesete novu knjigu kući, već zauzvrat trebate ostaviti i staru knjighu u kabini. Ako se pomirite s ograničenim prostorom, teško da postoje ograničenja za moguće namjene. Donedavno je jedan mehaničar radio u crvenoj kabnini u londonskoj četvrti Holborn, popravljajući mobilne telefone. Jedna njujorška kompanija je prije nekoliko godina pretvorila nekoliko telefonskih govornica u urede za mobilne radnike. Uz mjesečnu naknadu možete pristupiti preuređenim telefonskim govornicama koristeći kod. Unutra ne postoji samo internet veza, nego i stojeći sto za laptop i štampač.



Možda najpoznatija londonska telefonska govornica stoji na sjeveroistočnom rubu Parlament trga u Westminsteru. I dan-danas su ispred ove ćelije dugi redovi - kao u stara vremena kada su Londončani morali da stoje u redu, da bi obavili pozive. Danas se kabina koristi u turističke svrhe. Crvena kabina se nalazi na savršenoj udaljenost od Big Bena - tako da možete pozirati ispred dva londonska orijentira na istom snimku za Instagram ili Tiktok.

(NZZ)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen