Sonntag, 30. Juni 2024

Prije 197 godina – Poklon koji trči

 



30. juna 1827. godine vjerovatno nije bilo stanovnika Pariza koji nije pričao o događaju godine u francuskoj prijestolnici. Navodi se da je više od 60.000 građana pohrlilo u Jardin des Plantes da se divi senzacionalnom poklonu guvernera Egipta Muhameda Ali-paše francuskom kralju Charlesu X: žirafu po imenu Zarafa, koja se bila prva, koja se pojavila na evropskom tlu u 300 godina.

Afrički vladar želio je iskoristiti egzotičnu životinju da osigura kraljevu naklonost, koja mu je bila potrebna za njegove planove za osvajanje Mediterana.

Njeno dvogodišnje putovanje u Evropu bilo je poput avanture: Zarafa je uhvaćena kao mladunče u Sudanu 1825. godine, pa je na kamilama prvi put dovedena u Kartum. Odatle je plovila preko 2.500 kilometara Nilom do Kaira. Iz Aleksandrije je životinja otpremljena preko Mediterana u Marseille 1826. godine. Na palubi broda bila je izrezana rupa kroz koju je žirafa mogla ispružiti vrat. Tokom svog života, egzotika je čak izazvala novu modu - visoke frizure à la girafe, karirani uzorci tkanine. Zarafa je umrla 12. januara 1845. u Parizu. Danas se ispunjena slamom, nalazi u muzeju u La Rochelleu.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen