Samstag, 22. Juni 2024

Zvijezde na zalasku - U sporednoj ulozi

 


U svojoj oproštajnoj turneji, Ronaldo igra samo sporednu ulogu. Sa svojih 39 godina, superzvijezda je dosta izgubila na brzini i tvrdoglavosti. U njegovom šestom učešću u finalu Evropskog prvenstva, to postaje jasno na više načina.

Za najboljeg fudbalera svoje ere, vrijeme čekanja bilo je neobično dugo. Tek u posljednjem duelu sada završenog prvog grupnog dana Evropskog prvenstva u fudbalu Cristianu Ronaldu dos Santosu Aveiru, bilo je dozvoljeno da izađe na teren. Pitanje oko nastupa njegovog u navodno neravnopravnom duelu sa Češkom u utorak uveče u Lajpcigu bilo je, može li ovaj 39-godišnji polubog u crvenom i dalje biti odlučujući faktor, na njegov dobro poznati način.

Postao je pomalo rijetkost, barem iz evropske perspektive, u posljednjih nekoliko mjeseci. Od 1. januara 2023. godine igra za saudijski klub Al-Nassr FC, gdje napadač može zaraditi nekoliko stotina miliona eura, ali koncentrisani fokus javnosti mnije više usmjeren na njega. Na nekoliko načina može se zamisliti da bi ovaj nastup u mogao pokrenuti njegovu svojevrsnu međunarodnu oproštajnu turneju. Jer čak i neko poput Ronalda, opsjednut njegovom strašću, nedavno je morao shvatiti da više nije nezamjenjiv. U pretposljednjoj probnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva, u porazu od Hrvatske 1:2, sa svojim neumornim saputnikom Pepeom, 41 godine, jedinim učesnikom borbe za titulu kontinenta koji je stariji i od Ronalda – sjedio je na klupi za rezervee 90 minuta. Zatim je postigao dva gola u prijateljskoj utakmici protiv Irske rezultatom 3:0.

Zahvalnost njihovom izuzetnom igraču prije prvog nastupa, kod Portugalaca i dalje je bila vrlo velika. "On je inspiracija, on nam pokazuje da je sve moguće", rekao je defanzivac Ruben Dias o Ronaldu prije utakmice: "On je naš kapiten i ići ćemo s njim do kraja, najuzbudljivije pitanje je bilo." Mnogi od 42.000 navijača koji su doputovali na prvenstvo, pitali su se hoće li trener Roberto Martinez superzvijezdu postaviti u startnu postavu, ili će Ronaldo pristupiti svom rekordnom šestom nastupu na Evropskom prvenstvu iz nepopularne perspektive, klupe za rezerve. Otprilike sat vremena prije početka utakmice donesena je odluka: Ronaldu je dozvoljeno da počne - ali od početnog udarca nije to učinio kao lijevo krilo, kao što je to bio slučaj tako dugo tokom njegove karijere, već u ulozi klasičnog centarfora. Čak i superzvijezde u braši gube tempo i brzinu kako stare, otuda i promjena uloge kapitena. Utakmica je trajala samo osam minuta kada je Ronaldo stvorio prvu priliku na utakmici udarcem glavom koji je otišao pored gola. Nakon dobrih pola sata, nehotice je dokazao da je malo izgubio nekadašnji rip-off stav: nakon dobrog dodavanja Brune Fernandesa, izašao je slobodan ispred golmana Jindriha Staneka, ali je svoj cilj našao u češkom golmanu. Ista stvar se ponovila neposredno pred zvižduk prije poluvremena, kada je rekorder Evropskih prvenstava udarcem lijevom nogom promašio gol Stanek. Bilo je logično da se na odmor otišlo s rezultatom 0:0.

Prošlo je neko vrijeme nakon zamjene strana, i onda je uslijedio ultimativni Ronaldov trenutak: slobodan udarac sa 22 metra, centralna pozicija; Međutim, pokušaj čovjeka, koji je nekada izgledao kao da je izmislio šutiranje slobodnog udarca, bio je previše centralan - i stoga nije bio problem za Staneka (58'). Lukas Provod je zatim demonstrirao kako efikasno iskorištavanje prilika funkcioniše, postigavši ono što se činilo kao prva šansa Čeha da autsajderi iznenađujuće dođu u vodstvo (62'). Ali ovoga puta nije Ronaldo, već drugi koji su spasili Portugal od lažnog starta. Prvo, šef odbrane Češke Robin Hranac postigo je nesretan pogodak u vlastitu mrežu (69'). Tada je izgledalo kao da će Ronaldo barem asistirati za 2:1, ali je bio u ofsajdu, kada je njegov udarac glavom pogodio stativu, a Diogo Jota (87.) ga je gurnuo preko linije. Konačno, Francisco Conceicao, je postigao zasluženih 2:1 za Portugalce (90. + 2).

Nekoliko minuta kasnije, pobjednici su proslavili su tjesni uspjeh, a Ronaldo je s olakšanjem dao peticu svakom od svojih kolega. Dao je najtoplije srce Conceicau, koji je ušao kao zamjena malo prije svog pobjedničkog gola. Misija da se konačno ponovo uspije na turniru nije imala nikakav prigušujući učinak, barem na početku. "Do kraja, Portugal", napisao je Ronaldo na Instagramu, poslije utakmice. Istorijski osvrt u prošlost jasno pokazuje kako će se duga i impresivna karijera nastaviti drugom utakmicom Portugalaca, u subotu protiv Turske u Dortmundu.

Kada je Ronaldo debitovao na međunarodnoj sceni, kao zamjena protiv Kazahstana, 20. avgusta 2003. godine, njemačke zvijezde Jamal Musiala i Florian Wirtz imali su samo nekoliko mjeseci. Ronaldo sada ima 208 međunarodnih utakmica u kojima je postigao 130 golova. Oba rekorda – kao i šest evropskih prvenstava sa 14 golova. Čovek od superlativa. “Nema mnogo igrača koji su postigli ono što je on postigao. On je uzor u mnogim oblastima”, rekao je trener Martinez.

Čini se da je Evropsko prvenstvo ionako dobro sportsko mjesto za Ronalda: na svom prvom nastupu 2004. bio je drugi, kao mlada zvijezda, a 2016. je titulom proslavio najveći trijumf svoje međunarodne karijere. Ovo Evropsko prvenstvo mu je šesto po redu.

(welt)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen