Dienstag, 4. Juni 2024

Uz svjetski dan bicikla - Više, brže, dalje!



Svjetski dan bicikla obilježava se 3. juna.

Rekordi vezani za bicikle.

Bicikli u naletu brzine, teški tonama ili nečuveno skupi: dvotočkaši nisu dostupni samo u mnogim varijantama, već i u ekstremima – ovdje jedan izbor rekorda uz Svjetski dan bicikla, 3. juni.


Velika brzina sa eksternom snagom i bez vjetra sa suprotne strane: Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najbrža osoba koja se kreće na biciklu, bila je žena: U septembru 2018., Denise Mueller-Korenek je dovedena do brzine na svom dvotočkašu napravljenom po narudžbi, autom sa užetom za vuču, kroz Slanu pustinju u američkoj državi Utah, na oko 296 kilometara na sat. To je otprilike jednako brzini kada Boeing 747 koji napušta pistu prilikom polijetanja.


■ Maksimalna brzina snagom vlastitih mišića: Svako ko vozi bicikl zna da čeoni vjetar djeluje kao kočnica. U septembru 2016. Kanađanin Todd Reichert je svojom snagom dostigao maksimalnu brzinu od 144,17 kilometara na sat na potpuno ravnoj i samo minimalno nagnutoj ruti u američkoj državi Nevadi. Sa svojim aerodinamičnim ležećim biciklom u obliku izduženog jajeta popravio je svoj prethodni rekord u Guinnissovoj knjizi.




■ Najduža ruta u samo sat vremena: Brzinski šampion "Hour Record" je Italijan Filippo Ganna od oktobra 2022. Za samo sat vremena, tada 26-godišnjak prešao je tačno 56,792 kilometra na svom trkačkom biciklu na Velodrome Suisse u Grenchenu, u Švicarskoj. Vittoria Bussi je na vrhu među ženama. Italijanka je u oktobru 2023. bila prva žena koja je prešla granicu od 50 kilometara. U Meksiku je za jedan sat prešla tačno 50,267 kilometara.




■ Najbrži obilazak svijeta biciklom: To je postigao jedan Škot. Nakon 78 dana, 14 Sati i 40 minuta, Mark Beaumont se vratio na svoju polaznu tačku, Trijumfalnu kapiju u Parizu, 18. septembra 2017. Tada 34-godišnjak je prošao kroz 16 zemalja i prešao oko 29.000 kilometara. Najbrža žena u tome je Britanka Jenny Graham. Njeno putovanje oko svijeta na dva točka u 2018. trajalo je 124 dana i 11 sati.





■ Najduži, najveći i najmanji bicikl na svijetu: Najduži bicikl na svijetu, koji se može voziti, nalazi se u Australiji. U novembru 2020. izumitelj Bernie Ryan prešao je 100 metara sa 47,5 metara dugom monstruoznom konstrukcijom i osigurao rekord Guinnesove knjige. Biciklistička ikona Didi Senft postavio je rekord za najveći bicikl sa svojim vozilom u ispravnom stanju, na Usedomu 2012. godine. Sa prečnikom točka od 3,30 metara, dostiže ukupnu visinu od 3,70 metara i dužinu od 7,80 metara. Sergej Dashewski osigurao je Guinnessovu listu za najmanji mobilni bicikl, u septembru 2019. U Moskvi je Rus pokazao kako vozi mini bicikl dug samo 8,4 centimetra.


■ Kolos težak u tonama: U junu 2022. njemački sakupljač starog metala Sebastian Beutler, predstavio je kolosa dugog 5,2 metra i visokog skoro dva metra, kao najteži bicikl na svijetu. Vlastia konstrukcija i montaža bicikla pod nazivom “Kleine Johanna”, “Mala Johana” bio je težak impresivnih 2,18 tona.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen