Samstag, 15. Juni 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Trka za sirom

Sjajna zabava u Brockworthu, Engleska: učesnici godišnje trke sira "Cheese-Rolling" spuštaju se niz brdo. Četvorodnevni događaj u Gloucestershireu uključuje hvatanje koluta sira težine od tri do četiri kilograma, koji se kotrlja oko 180 metara niz padinu. To nije nimalo lako, jer sir navodno dostiže brzinu i do 110 kilometara na sat. Spektakl se održava već najmanje 200 godina – barem tako su neki uvjereni.



Dijete, okolina, budućnost

Šta je unutra? U Drezdenu, Njemačka, počinje Dječije bijenale: U Japanskoj palači dijete stoji u sred instalacije kraljevstva insekata i ispituje objekt. Pod motom “Planeta Utopija” izložba istražuje pitanje kako se svijet može učiniti boljim mjestom. Događaj je saradnja između Državnih umjetničkih kolekcija Dresden i Nacionalne galerije Singapura i trajaće do marta 2025. godine.



Srndać u polju maka

Kao što svi znamo, oko jede zajedno s nama - a šta bi bilo ljepše za večeru od jednog polja cvijeća? To je vjerovatno mislio i ovaj srndać u Oderbruchu, Brandenburg, koji je grickao kukuruzni mak. Kukuruzni mak cvjeta do jula. Toliko dugo vremena još ima ova divlja životinja, da uživa u moru cvjetova.



Pljus, pljus

Pripreme počinju: Povodom narodnog festivala Hakata Gion Yamakasa u japanskom gradu Fukuoka, muškarci u tradicionalnim nošnjama čiste stubove kakiba. Ovi stubovi su ponekad dugački preko sedam metara i koristiće se za nošenje šarenih, visokih Yamakasa vagona ulicama, tokom parade za nekoliko nedelja. Sam festival se održava početkom jula.



Vožnja biciklom na autoputu

32.000 biciklista učestvovalo je u nedjelju na mitingu Opštteg njemačkog biciklističkog kluba (ADFC) u Berlinu. Putovanje do poslednje tačke sastanka, u Berlin-Tiergartenu, uključivalo je vožnju zatvorenim gradskim autoputem.




U hladu, ispod mosta

Most baca sjenovitu traku preko suhog pejzaža u blizini indijskog grada Prayagraj na severu zemlje. Neki ljudi koriste ovaj uski pojas za odmor od vrućine. U pozadini teče sveta rijeka Gang.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen