Sonntag, 9. Juni 2024

Prije 90 godina – Prvi film sa Paja Patkom

 








Paja Patak (Donald Duck) je napunio 90 godina

Bilo je to 1934. godine, a film “Mudra mala kokoš” trajao je 8 minuta. Vrijeme leti... Donald Duck u nedjelju 9. juna 2024. puni 90 godina. Bila je to magična 1934. godina kada je izašao 8-minutni animirani film pod nazivom “The Wise Little Hen”.

Prvi animatori koji su oživjeli Donalda Ducka bili su Art Babbit i Dick Huemer. I nikada ne možemo zaboraviti glas Clarencea Nasha kao Donalda Ducka. A nakon toga, 1942. godine, mladi Carl Barks je počeo raditi u Dizniju. i upravo je on bio taj, koji Donaldu Ducku dao bogatu pozadinu. Carl Barks je također kreirao Scrooge McDuck, Beagle Boys i Magica De Spell. I ne zaboravimo Deweyja, Hueya i Louieja, koji su se prvi put pojavili u 8-minutnom animiranom filmu Donald's Nephews 1938. godine.

Kako bi proslavio 90. godišnjicu Donalda Ducka, Disney+ svojoj biblioteci je dodao novi animirani kratki film pod nazivom D.I.Y. Duck. Režirao ga je Mark Henn. Ovog puta Donald treba da promjeni sijalicu, ali izgleda da je to zamornije nego što bi se očekivalo. Naravno, Disney+ ima i mnogo drugih sadržaja o Donaldu Ducku.

Sretan rođendan, Donald Duck.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen