Donnerstag, 27. Juni 2024

Prije 4200 godina - Početak ere konja

 




Doba konja počelo je prije 4.200 godina

Prvi vagoni na parni pogon korišteni su u francuskoj artiljeriji od 1769. godine. To je bio početak kraja konja kao dominantnog prevoznog sredstva i putovanja u našim geografskim širinama.

Ali, kada je u ljudskoj istoriji stvarno počela era konja?

Novi datum koji je međunarodni istraživački tim od 133 osobe upravo objavio u časopisu “Nature” kaže, da je to bilo prije 4.200 godina. Nakon analize 475 profila gena iz konjskih kostiju prikupljenih tokom stoljeća, u kombinaciji s mjerenjima korištenjem radiokarbonske metode, tim je siguran da su pripitomljavanje i uzgoj započeli u to vrijeme.

Studija je također u suprotnosti s pretpostavkom da su životinje došle u zapadnu i centralnu Evropu tokom faze velikih migracijskih kretanja prije oko 5.000 godina.

Inovativna upotreba životinja uglavnom se odvijala između Crnog i Kaspijskog mora, u zapadnom dijelu evroazijske stepe. Odatle se proširila na cijeli svijet.

Danas su „divlji konji“ uglavnom podivljalii domaći konji. Konj Przewalski, koji se i danas uzgaja u nekim zemljama, najviše odgovara genetskom profilu azijskog divljeg konja.


Na slikama:

Očuvana tradicija: U Mongoliji i Unutrašnjoj Mongoliji (Kina), nomadski narodi žive sa svojim drevnim rasama konja. Konj i jahač, crtež. Divlji konji danas.

(focus)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen