Samstag, 29. Juni 2024

Počinje 111. po redu Tour de France

 


111. Tour de France počinje 29. juna u Florenzu, Italija. Ovo je prvi put u istoriji Grande Boucle da trka započinje u ovom italijanskom gradu.

Tour de France je najprestižnija etapna trka na svetu, a ove godine obećava uzbuđenje od prvog do poslednjeg dana. Milijarde ljudi širom sveta prate ovaj spektakl, a desetine miliona gledalaca prate trku duž staze. Žuti dres (maillot jaune) čeka pobjednika, 21. jula u Nizzi, a očekuju nas i neke velike premijere tokom ovog 111. izdanja.

Detaljno o svim timovima, vozačima i etapama, u tekstu ispod, kao i na slikama u prilogu.

Uživajte u ovom spektaklu biciklizma!

-:-


Favoriti

Ako se ništa ne dogodi, Tadej Pogačar će pobijediti na ovogodišnjem Tour of France. Slovenac se može osloniti ne samo na jak tim, već i na svoje fizičke sposobnosti. Osvojio je Giro d Italia u maju bez problema, da tako kažemo, usput i kao pripremu za Tour de France. Njegov jedini ozbiljan konkurent u Grand Loopu koji počinje u Firenci bio bi Danac Jonas Vingegaard. Dvostruki pobjednik Toura nije se takmičio ni na jednoj utrci od svog ozbiljnog pada početkom aprila, a na biciklo se vratio tek od početka maja. Vingegaard će startati, a pobjeda na ovogodišnjemTouru, bila bi pravo čudo.

-:-


111.Tour de France u brojevima


Ruta. To je prvi Grand Départ koji počinje u Italiji, a ukupno 26. koji se održava u inostranstvu. Finale će biti u Nizzi. Zbog Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu, finalni finiš po biti prvi put neće biti u glavnom gradu Francuske.

2 Dva hronometra od 25 km + 34 km = 59 km, druga u finalnoj etapi Monako > Nica. Posljednji put do ovakve konačne razmjene udaraca došlo je prije 35 godina u čuvenom duelu između Fignona i LeMonda 1989. godine.

4 Četiri planinska masiva: Apenini (Italija), italijanski i francuski Alpi, centralni masiv i Pirineji – to su planinski lanci koji su na programu Tour de France 2024.

4 Broj zemalja kroz koje će se voziti Tour 2024. godine: Italija, San Marino, Monako i Francuska.

U Francuskoj ruta prolazi kroz 7 regija i 30 departmana.

4 Broj bonus bodova: 8, 5 i 2 sekunde za prva tri, dodijeljenih na strateškim točkama na ruti (podložno odobrenju Međunarodne biciklističke federacije UCI), ali bez uticaja na klasifikaciju bodova. U etapama s masovnim startom, prva tri finalista će na cilju dobiti bonus od 10, 6 i 4 sekunde.

12 gradova. Od ukupno 39, ovi etapni gradovi su prvi put na mapi turneje. Redom: Firenca, Rimini, Cesenatico, Bologna, Piacenza, Saint-Vulbas, Gevrey-Chambertin, Colombey-les-Deux-Églises, Évaux-les-Bains, Gruissan, Superdévoluy, Col de la Couillole.

14 Broj neasfaltiranih dionica ukupne dužine 32 km u 9. etapi.

21 Broj etapa: Osam ravnih etapa, četiri na brdovitom terenu, sedam u planinama (sa četiri planinska cilja u Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, Plateau de Beille, Isola 2000, Col de la Couillole), dvije hronometar i dva dana odmora.

176 Broj biciklista na startu Tour de Francea, podijeljenih u 22 tima sa po osam vozača.

2.802 metra nadmorske visine Cime de la Bonette u Alpima, najvišeg asfaltnog puta u Francuskoj i najviše tačke Toura 2024.

52.230 metara je pozitivna visina Tour de France 2024.

Ukupno je predviđeno 2,3 miliona eura nagradnog fonda za timove i vozače, uključujući 500.000 eura za ukupnog pobjednika u pojedinačnoj klasifikaciji.

(podaci:letour.fr)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen