Sonntag, 30. Juni 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Slike sedmice

 


Crveni zid

Turski navijači pretvorili su stadion u Dortmundu u kotao - uprkos jakoj kiši prije početka utakmice. Uz frenetičnu podršku iza sebe i očekivanu domaću atmosferu, reprezentacija Turske je uspješno krenula na Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj. Tim trenera Vincenza Montelle postigao je fantastične golove, ali je s mukom ispunio svoju ulogu favorita u pobjedi od 3:1 (1:1) protiv autsajdera Gruzije. Sa metlama, drveni letvicama i puno fizičkog napora, redari na stadionu su se trudili da efekti obilne kiše budu što manji. Pomeli su vodu koja je poput bujice padala sa krovova i oticala niz stepenice u odvode.

Oko 50.000 turskih navijača transformisalo je čuveni žuti zid navijača Dortmunda u crveni zid u areni, koja je bila krcata 62.000 ljudi. Oni su euforično slavili golove iz snova Merta Müldüra (25. minuta) i Arde Gülera (65.) zbog zasluženog uspjeha. Kontra Keremaktürkoglua (90+7) kasno je sve razjasnila. Gruzijci su u međuvremenu izjednačili preko Georgesa Mikautadzea (32'). Tim, kojeg trenira bivši profesionalac Bayerna Willy Sagnol, pokazao je izuzetan učinak.

Međutim, fudbalski festival nije prošao potpuno mirno. Prije utakmice navijači oba tima su se međusobno sukobili u uglu stadiona. Čaše i drugi predmeti letjeli su kroz zrak. Intervenisala je policija i smirila situaciju.



Nos nacije

Francuska svjetska zvijezda Kylian Mbappé sudario se sa Austrijancem Kevinom Dansoom, dok su se boriili za loptu - i slomio mu nos. U pobjedi favorita Evropskog prvenstva od 1:0 na startu u ponedjeljak u Dusseldorfu protiv hrabrih Austrijanaca Ralfa Rangnicka, Mbappé je punom snagom udario u rame Dansoa u završnoj fazi. Obliiven krvlju, 25-godišnji ofanzivac je konačno oteturao sa terena nakon nekoliko minuta tretmana i kasnijih nestašluka, i kolima hitne pomoći odvezen je u univerzitetsku bolnicu. Mbappé je barem bio pošteđen operacije za koju se strahovalo. U početku je bilo jasno da mu je nos slomljen i da će superzvijezdi trebati posebno napravljena zaštitna maska za svoju sljedeću misiju. Cijelu sedmicu, grande Nation je bila zabrinuta za nos svog ključnog igrača. U početku je čak izgledalo da će morati da pauzira barem jednu utakmicu. Međutim, samo nekoliko sati nakon njegovog zastrašujućeg sudara, francuski pacijent je opet bio raspoložen za šale.

"Ideje za maske?", napisao je Mbappé na platformi X, ubrzo nakon što su ga otpustili iz klinike.



Poljubac za Njemačku

Fudbalski trener Julian Nagelsmann dobio je poljubac za nagradu od svoje partnerke Lene Wurzenberger, nakon pobjede od 2:0 protiv Mađarske. Nije teško zamisliti i mnoge druge navijače, koji bi u srijedu također rado poljubili selektora. DFB tim je tri puta zaredom podbacivao u pretkolima velikih turnira. No, Nagelsmannova ekipa je sve to počistila ovom serijom - dvije ubjedljive pobjede bile su dovoljne da se plasira u narednu rundu domaćeg Evropskog prvenstva. Tim pobjeđuje i raste, Njemačka slavi i sanja. Navijači su odmah, nakon utakmice u kojoj su se plasirali dalje, na stadionu vikali: "Berlin, Berlin, idemo u Berlin”, vraćao se osjećaj ljetne bajke! Nakon godina otuđenja i sportskih neuspjeha, tim i navijači se ponovo spajaju u jedno. Međutim, Nagelsmannu se nije svidelo da se tako rano pridruži skandiranju „Berlin, Berlin“. „Ne, neću da pjevam. Ja moram da radim svoj posao, a mi kao ekipa moramo da odradimo svoj posao.”

“Navijači mogu sanjati bilo šta. Naš Posao je pustiti ih da nastave da sanjaju.”

Na kraju krajeva, oni su centralna komponenta Nagelsmannove turnirske strategije. Voli da upija party štimung. Govorio je o “sjajnoj atmosferi” u Stuttgartu: “Imamo uspješne i iskusne igrače, a to je ono što nas pokreće.”

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen