Sonntag, 30. Juni 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Navijači i navijačko prepucavanje na transparentima

Transparenti sa natpisima “Better Than”, "Bolje od" vrte se u rukama navijača na tribinama stadiona, tokom Evropskog prvenstva. Prvenstvo 2024. je apsolutno privlačno – na terenu, ali posebno i van njega. Stotine hiljada navijača iz cijele Evrope slave veliki fudbalski festival.

Tokom grupne faze, trend inspirisan kulinarstvom, postao je apsolutna privlačnost na stadionima sa ovim natpisima.

Sve je krenulo od jednog švicarskog navijača, i to je vjerovatno bio okidač ovog trenda natpisa.


U drugoj utakmici Evropskog prvenstva sastale su se Švicarska i Mađarska. U utakmici od 15 sati može se i ogladniti - a nakon utakmice, protivniku je valjalo ponuditi i svoju kulinarsku poslasticu.




Glas o transparent trendu se proširio i na Tursku. Tokom navijačke šetnje pred utakmicu Portugala, ismijavalo se nacionalno jelo protivnika. Znak je naišao na veliko odobravanje. Ništa protiv Cozida, ali međunarodni navijači obožavaju njemačko-turski Dönner - "sa svačim i pomalo ljut!"


Italija protiv Hrvatske posljednjeg dana grupne utakmice bila je jedna od najvrućih utakmica Eura - uostalom, jedan od dva favorita morao se vratiti kući. Ovi italijanski navijači su napravili svoju posebnu vrstu poređenja „kobasica“. Samo kad bi znali nešto više o ćevapima.


I jedan njemački navijač se hrabro borio. Fondue je možda ukusan u novogodišnjoj noći, ali stara dobra kobasica vlada stadionima.


Na natpisima se konačno razgovaralo i o duelu golmana. Yann Sommer je mijenjao Manuela Neuera na golu Bayerna 2023. godine. U direktnom duelu reprezentacija, obojica su morali da se okrenu, i izvuku loptu iz mreže. Međutim, fotografija je vjerovatno nastala prije njemačko-švicarske debate o hrani, a kasnije je bila okidač za čitav niz sličnih transparenata. U svakom slučaju, ovaj je sve "zakuhao"

Sve u svemu, ovdje nisu potrebne riječi. Bolje transtparentom nego šakama, ili palicama...

(web)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen