Dienstag, 18. Juni 2024

Prije 64 godine – U kina širom svijeta stigao film “Psiho”!

 

 

Svaki novi rez kamere, bio je jedan ubod. Ukupno ih je bilo 52, sa kojima je Alfred Hitchcock orkestrirao trominutni horor. U 78 podešavanja položaja kamere.

Stakato piskutave muzike na žicama i dalje mnogima ledi krv. A vrisak koji je žena ispustila, kada zlokobna figura pokida zavjesu tuša, toliko je rezak, da se nikada ne može zaboraviti. Iako gledaoc ni jednog trenutka ne vidi kako ubica zabija nož u golo tijelo Janet Leigh, koja je je glumila Marion Crane, krvoproliće u kupatilu u motelu Bates je možda najstrašnija scena u istoriji filma. Definitivno je jedna od najpoznatijih i najcitiranijih. I više nije bilo nikoga, ko bi se nekako povezao sa Hitchcockovim filmom “Psiho”. To je bilo toliko uznemirujuće da se nakon premijere 16. juna 1960. pročula glasina, da ljudi širom svijeta više ne mogu bezbrižno uživati u tuširanju pod tušem, jer su strahovali da bi se u kupatilu iznenada mogao pojaviti neki ludak u ženskoj odjeći.

Ne postoje statistički podaci o obimu „Psiho“ traume. I nisu bili beznačajni. U svakom slučaju, glumica Janet Leigh je kasnije rekla, da je dugo nakon snimanja filma, izbjegavala svaku tuš kabinu i radije se kupala u kadi.

(welt)



Psiho (eng. Psycho) je američki psihološki triler iz 1960. godine kojeg je režirao Alfred Hitchcock, a u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh. Film je snimljen prema scenariju Josepha Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha. Roman je donekle inspirisan ubistvima u državi Wisconsin kojeg je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein, a koji je živio osamdesetak kilometara od Blocha.

Okosnica radnje filma je susret između sekretarice Marion Crane (Leigh) koja se, nakon što je pobjegla s novcem svog šefa, sakriva u zabačenom motelu i vlasnika tog motela, poremećenog Normana Batesa (Perkins) te kasnijih posljedica njihovog susreta.

U početku svoje kino distribucije film je dobio pomiješane kritike, ali odličan box-office rezultat kasnije je doveo do fantastičnih kritika i dobivanja četiri nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Danas se film Psiho smatra jednim od najboljih Hitchcockovih filmova, a međunarodni filmski kritičari redovno ga uvrštavaju među najbolje filmove sedme umjetnosti uopšte. Film je imao dva nastavka, prequel, remake i televizijski spin-off (Bates Motel). 1992. godine odabran je za očuvanje u nacionalnom filmskom registru. (wikipadia)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen