Samstag, 1. Juni 2024

Stare slike pričaju – Kuća kralja Rock’n’Rolla

 


Jedan čovek, jedna kuća. Poput psa i vlasnika, dom i vlasnik s godinama postaju sve sličniji.

Mladi Elvis Presley na slici upravo je kupio svoj Graceland 1957. godine. Zvijezda ponosno korača prema kameri, sav u bijeloj i pastelnoj boji poput portala sa slomljenim lučnim zabatom i dva para neoantičkih stubova. Graceland je izgrađen 1939. godine, u klasičnom stilu južnog kolonijalnog preporoda, na periferiji Memphisa. Četrnaest godina kasnije, 18-godišnji Elvis snimio je dvije balade za Ink Spots u Memphis Recording Service, kako bi svojoj majci poklonio ploču. Još tri godine kasnije, bio je dovoljno poznat i bogat da kupi i preseli se u Graceland. 1977. Elvis je tu sahranjen i Graceland je postao mjesto hodočašća njegovih fanova iz čitavog svijeta.

Njegova imovina je trebala biti oduzeta prošle sedmice, ali to se nije dogodilo: kćerka Lise Marie Presley, koja je umrla prije godinu dana, Riley Keogh, Elvisova unuka, dobila je sudski spor protiv pružaoca finansijskih usluga pod nazivom Naussany Investments & Private Lending. U dokumentu o prisilnom oduzimanju se navodi da im Lisa Marie Presley još uvijek duguje 3,8 miliona dolara za kredit. Graceland je navodno bio položen kao osiguranje. Unuka, kćerka i gazdarica objašnjava: sve je lažno. Duh Gracelanda je i ranije bio poremećivan. Da li se kralja rokenrola mora prognati odavde, a imanje komplet pretvoriti u muzej, u šta nisu vjerovali svi koji su ga tamo posetili?

I zar Elvis nije prisvojio rokenrol od crnaca i prodavao ga, da bi od rada svojih robova mogao sebi priuštiti kuću, kao ljudi, koji su u takvim kućama živjeli? Jedna slika, mnogo priča.

(welt)



47 godina poslije - Borba za Graceland

Unuka Elvisa Presleya i jedina nasljednica njegovog slavnog imanja u Memphisu, Tennessee, za sada može odahnuti.

Riley Keough, 34, nagrađivana glumica i redateljica, dobila je sudsku zabranu za zaustavljanje prisilno oduzimanje Gracelanda. U tužbi, Keoughovi advokati su objasnili da je cijeli proces bio zasnovan na đemi prevare: lažna kompanija je tražila nazad kredit koji nikada nije odobren i koji Keoughova majka, koja je umrla prošle godine, nikada nije podigla. Prema razlogu oduzimanja, Lisa Marie Presley je svojevremeno pozajmila 3,8 miliona dolara, za što je koristila Graceland kao osiguranje.

Sve su to laži, tvrde advokati - i za sada su uspjeli zaustaviti oduzimanje. Sada se na sudu mora razjasniti da li su optužbe za prevaru tačne. Za Keough, Elvisovo naslijeđe očigledno ne donosi sreću. Prošle godine došlo je do ružnog nasljednog spora s njenom bakom, Priscillom Presley. Strane su spor riješile nagodbom. Između ostalog, tu se navodi da Priscilla može biti sahranjena u Gracelandu.

(spiegel)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen