Freitag, 28. Juni 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Novi rekordi prvenstva

 



Ronaldo, najbrži sprint karijere

Cristiano Ronaldo (39) je oborio još jedan rekord u svojoj bogatoj karijeri, a ovaj put se radi o zaista nestvarnom podvigu. Sa bremenom godina na leđima Ronaldo je istrčao najbrži sprint u karijeri na jednom Euru.

Na utakmici drugog kola protiv Turske prilikom jednog sprinta Ronaldo je razvio brzinu od čak 32,7 kilometara na sat i na taj način pokazao da su godine samo broj kada je on u pitanju.

UEFA mjeri i objavljuje podatke o brzini igrača od Eura 2012. godine, a upravo je tada Ronaldo razvio brzinu od 32 kilometra na sat. Vjerovali ili ne, Ronaldo je sa 39 brži nego sa 27 godina.

Ipak, njemu lično nedostaje jedan drugi rekord. Do sada, u tri utakmice, nije postigao ni jedan gol.



Grupa E – Sve četiri ekipe po 4 boda

Grupa E Evropskog prvenstva 2024. završena velikim iznenađenjem: autsajder Rumunija obezbjedila pobjedu u grupi ispred Belgije! Rumuni su u srijedu navečer odigrali 1:1 protiv Slovačke, dok je Belgija u paralelnoj utakmici igrala sa Ukrajinom (0:0).

To znači da su nakon posljednje utakmice u grupi, sve četiri ekipe imale četiri boda. Sa istom gol razlikom, Rumunija je završila na prvom mjestu ispred Belgije zahvaljujući više postignutih golova. Na trećem mjestu je Slovačka, koja je također u osmini finala kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa u grupi. Najgore je prošla Ukrajina, koja je elininisana kao posljednja zbog slabije gol-razlike. Pobjeda protiv Belgije u posljednjoj utakmici u grupi bila bi dovoljna Ukrajincima da osvoje grupu. Ispadanje Ukrajine sa Evropskog prvenstva je takođe istorijsko: nikada ranije jedan tim nije eliminisan sa četiri boda, nakon grupne faze Evropskog prvenstva.




Sudija podijelio 20 kartona

Sudija Istvan Kovács (Mađatska) podijelio je ukupno 20 kartona na utakmici Turska – Češka 2:1 i dobio je brojne kritike ga zbog ovog rekorda na Evropskom prvenstvu. Turska se vidi oslabljenom pred osminu finala. 18 žutih i dva crvena kartona - nikada do sada nije podeljeno toliko kartona na jednoj utakmici na Evropskom prvenstvu. "Bila je to tijesna, teška i fizički naporna utakmica," rekao je trener Vincenzo Montella, nakon uspjeha svoje turske reprezentacije. "Ne možemo to sada promijeniti." Njegov tim je sakupio jedanaest žutih kartona na Volksparkstadionu, a češki sedam. Ovdje je uključen i povrijeđeni napadača Leverkusena Patrik Schick koji je prigovorio sa klupe. Žuto-crveni karton Antonina Baraka bio je odlučujući za Čehe nakon samo 20 minuta. U metežu nekoliko sekundi prije kraja, Tomas Chory je također vidio crveno. Za Turke ovo ima posljedice za osminu finala protiv Austrije: Kapiten i strijelac za 1:0 Hakan Çalhanoğlu dobio je drugi žuti karton na turniru, kao i defanzivac Samet Akaydin. Oba ključna igrača stoga neće moći da igraju protiv Austrijanaca.

Tako je na ubjedljiv način oboren rekord evropskih prvenstava po broju kartona na jednoj utakmici. Dosadašnji rekord je bio deset kartona.

Zanimljivo, oboren je i rekord sa drgih velikih takmičenja, obzirom da je rekord svjetskih prvenstava bio 16 kartona.



Gruzijski milijarder obećava milionsku premiju

Nakon pobjede gruzijske reprezentacije protiv Portugala, milijarder Bidzina Ivanishvili obećao je reprezentaciji bonus od 30 miliona larija (oko 10 miliona eura). Najbogatiji čovjek u zemlji, koji je i počasni predsjednik gruzijske vladajuće stranke, obećao je timu još 30 miliona larija, ako u osmini finala savladaju favorizovane Špance.

(sport)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen