Donnerstag, 6. Juni 2024

Prije 80 godina - D-Day

 







Srebrni omaž za D-Day na plaži Gold Beach

Ovaj veliki komemorativni novčić od 50 penija utisnut je u sam pijesak gdje su se hiljade savezničkih heroja iskrcale na obalu na Dan D, prije 80 godina. Francuski umjetnik Jehan-Benjamin Tarain utisnuo je u čast tome novčić dimenzija od 115 stopa (35 metara) na plaži Gold Beach u Normandiji, mjestu iskrcavanja 50. (Northumbrian) divizije.

Pravi novčić, objavljen danas, dizajnirao ga je David Lawrence i prikazuje savezničke vojnike koji se iskrcavaju iz desantnog broda s natpisom „Day D 6. juna 1944. Utah Omaha Gold Juno Sword” – što su kodna imena za pet ciljeva na plaži operacije Neptun, najvećeg amfibijskog vojnog napada u istoriji.

Dizajn je izrađen tokom šest sati, upravo tamo gdje se iskrcalo 25.000 vojnika. Samo 750 metara dalje nalaze se imena 22.442 vojnika i žena iz 38 zemalja, koji su izgubili živote na dan D, i u tromjesečnoj bici za Normandiju, upisana na britanskom spomeniku Normandy Memorial u Ver-sur-Mer-u.

Preživjeli iz ključne akcije Drugog svjetskog rata okupit će se tu, na godišnjicu, kako bi se prisjetili poginulih saboraca. Jack Mortimer, 100 godina, iz Leedsa, koji je služio u 12. Ordnance Beach Detachmentu, prisustvovaće ceremoniji. On se prisjeća: „Vidio sam mnogo žrtava. Kad dođem ovdje, svaki put plačem.”

G. Tarain je rekao: „Moj tim i ja smo veoma srećni. Ova saradnja predstavlja važan podsjetnik na savezničke napore.” Rebecca Morgan iz Kraljevske kovnice dodala je da je ponosna na priznanje "hrabrosti i otpornosti" trupa. Kupite novčić na www.royalmint.com/D-Day-80

Na slikama:

Završni posao ...umjetnik Jehan- Benjamin Tarain na poslu, i sa novčićem.

Vruća presa ...kovani novčić od 50p.

Odavanje počasti...Novčić od 50 p, veličine 115ft (35 metara) utisnut u sitni pijesak Golden Beach, za Dan D; pravi novčić, u donjem uglu.

(DailyExpress)

(spagos)









D-Day, Vetarani, Normandija, 5. juni 2024.
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen