Freitag, 14. Juni 2024

Uoči početka EP 2024 – Atmosfera se usijava

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje večeras utakmicom domaćina Njemačke protiv Škotske. Širom Njemačke su završene posljednje pripreme kako bi ljubitelji fudbala uživali u utakmicama, kako oni koji su već nabavili karte za neku utakmicu, tako i za one, a kojih je svakako mnogo više, koji će utakmice propratiti putem malih, ali širom Njemačke i putem velikih ekrana, tzv Public Viewinga.

Ovdje samo djelić atmosfere kroz njemačke gradove.



U Düsseldorfu jedna tri metra visoka replika Kupa Evropskog prvenstva, Giant Trophy, stoji ispred pokrajinskog parlamenta. Džinovski pehar posjetioci ga mogu iskoristiti kao selfi spot, ili za grupne fotografije.



Pred početak Evropskog prvenstva, u istom gradu obavljene su pripreme za “Public Viewing” prostor u donjem brodogradilištu na Rajni.



Uvodna utakmica između Njemačke i Škotske u gradu Kölnu će se moći javno pogledati i na trgu Heumarkt. Tamo će biti mjesta za 12.500 gledalaca, koji će moći pratiti utakmice na tri ekrana veličine 36 kvadratnih metara. Sve će biti popraćeno živom muzikom i scenskim programom.



Minhenska Arena će blistati u duginim bojama tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 22. i 23. juna. Povod za to je Christopher Street Day u glavnom gradu Bavarske, potvrdili su organizatori EP-a . Inače, u ova dva dana neće biti ni jedna utakmica Evropskog prvenstva u Münchenu.




Mjesec dana prije početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj, Brandenburška kapija u Berlinu je uokvirena u fudbalski izgled. Ispred ove znamenitosti je postavljen ogromni gol - veličine 64 puta 26 metara, a temelj je dubok 5 metara, kako je objasnila turistička kompanija Visit Berlin. Tu je postavljeno i 24.000 kvadratnih metara vještačke trave, uzduž tzv. Fanmeile, Milje navijača, koji će utakmice gledati na brojnim velikim ekranima.



A šta rade ekipe, kada nisu na treningu na travnjaku, najbolje pokazuje slika zabave za Škotsku teprezentaciju, pripremljene u gradu zimskih sportova Garmisch Partenkirchenu, gdje je njihov glavni smještaj. Škotski tim je u nedelju uveče mogao da uživa u velikoj podršci navijača, limenoj muzici, sviračima alpskih rogova, ali i zvucima gajdi u zajednici u Werdenfelser Landu.Vezni igrač John McGinn iz Aston Vile spontano je zaplesao uz tradicionalni ples Schuhplattler. Škotski igrači su se nakon toga upisali i u Zlatnu knjigu grada Garmisch-Partenkirshena. Neki posmatrači su već bili ispred hotela kada je stigla ekipa oko Andyja Robertsona (Liverpool FC) i veznjaka Scotta McTominaya (Manchester United). "Bio je to topao doček", rekao je zvezda Liverpula Robertson.

(sport)

(NovaSloboda.ba


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen