Samstag, 22. Juni 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Žute stranice

Kakva haljina! Jedna (ili jedan) Thai učestvuje na paradi Mjeseca ponosa u Bangkoku (Thailand). LGBTQ pokret obilježava mjesec ponosa širom svijeta u junu i promoviše otvorenost i toleranciju prema svim mogućim rodnim identitetima i seksualnim orijentacijama. Tajland se smatra najotvorenijom od svih zemalja jugoistočne Azije kada je u pitanju ophođenje sa homoseksualcima, lezbejkama, transrodnim osobama i drugima. Zemlja želi da uvede brak za sve do kraja godine. Veliki korak za LGBTQ pokret. I također je od koristi za Thailand u smislu međunarodnog turizma.



Ipak dobri prijatelji

Fudbalska sezona je završena, Evropsko prvenstvo tada još nije bilo počelo. To je bilo idealno vrijeme za uporne fanove da proslave međusobno. U gradu Würzburgu je održan treći njemački sastanak, tzv Kuttetreffen (susret nosioca kapuljača). Dok je na prvo izdanje 2022. došlo oko 230 učesnika, sada ih je skoro 400 došlo da predstavi svoje teksas prsluke obljepljene šarenim grbovima klubova i drugim naljepnicama. Klupski rivalitet je tom prilikom bio izostavljen. Oni koji nose kapuljače na stadionima, čiji broj je sve manji, proslavili su svoju odjeću kao simbol dobrih starih dana fudbala.



Spremna za odbranu

Sa oružjem do prodavnice peciva: Poput ove žene u Tel Avivu, mnogi Izraelci ovih dana otvoreno nose oružje u svakodnevnom životu. Od masakra u Hamasu 7. oktobra i rata u Gazi koji je uslijedio, u gradovima su se ponavljali napadi nožem i oružjem. Raspoloženje između Palestinaca i jevrejskih Izraelaca je napeto. Mnogi na obje strane su uvjereni da njihov narod najviše pati. Kada je vojska prošle sedmice spasila četiri od 120 talaca iz Gaze, jevrejski Izraelci su klicali na ulicama; a Palestinci su kritikovali visoku cijenu zbog toga: mnogi civili su poginuli u toj operaciji.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen