Donnerstag, 6. Juni 2024

Zaštita od tigrastog komarca

 


Gusti oblaci sredstva za zaštitu od insekata raspršeni u njihovoj učionici, trebali bi zaštititi učenike u školi Rafael Landivar u gradu Gvatemala, od napada egipatskog tigrastog komaraca (Aedes aegypti). Insekt prenosi patogen koji uzrokuje denga groznicu, koja je trenutno rasprostranjena u ovoj zemlji Centralne Amerike. Od početka godine više od 18.000 ljudi oboljelo je od toga virusa, koji često uzrokuje temperaturu i osip. Više od polovine oboljelih je mlađe od 15 godina.



Uz temu: Žuta groznica

Žuta groznica je akutna virusna bolest koju prenose komarci. Endemska je u određenim područjima Afrike i Južne Amerike, a u 80-90% slučajeva infekcija prolazi bez simptoma. U oko 15% slučajeva, razvije se toksična faza bolesti u kojoj su moguća krvarenja, oštećenje jetre, bubrega, i u 20% slučajeva fatalan završetak.

Žuta groznica je uzrokovana virusom žute groznice, koja je član roda Flavivirus. Virus se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Komarci koji prenose žutu groznicu su obično komarac Aedes aegypti, ali i komarac Aedes albopictus.

Simptomi žute groznice obično se razvijaju unutar 3-6 dana nakon uboda zaraženog komaraca. Simptomi mogu biti blagi ili teški, a mogu uključivati: temperaturu, hladnoću, glavobolju, bolove mišića, mučninu i povraćenje, umor, žutu koži i oči.

Dijagnoza žute groznice se obično postavlja na osnovu kliničkih simptoma i epidemiološke anamneze. Za potvrdu dijagnoze može se koristiti i test krvi.

Trenutno ne postoji specifičan lijek za žutu groznicu. Liječenje se obično sastoji od simptomatske terapije, koja uključuje lijekove za snižavanje temperature, ublažavanje bolova i sprečavanje dehidracije.

Najbolji način prevencije žute groznice je vakcinacija. Vakcina protiv žute groznice je vrlo učinkovita i pruža zaštitu do 10 godina.

Osim vakcinacije, važne su i druge mjere prevencije, kao što su: nošenje dugih rukava i nogavica, korištenje zaštitnih mreža na vratima i prozorima, i uklanjanje stajaće vode iz okoline.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen