Donnerstag, 20. Juni 2024

Prvi dan ljeta 2024.

 


1961.

1968.

2024.


Ljeto 2024. počinje u četvrtak, 20. Juna 2024. i završava u nedjelju, 22. septembra 2024.


Postoje različiti načini za definiranje datuma početka i završetka ljeta. Dva najčešće korištena temelje se na astronomskom kalendaru i meteorološkom kalendaru. Astronomsko i meteorološko ljeto počinje i završava na različite datume.

Astronomsko ljeto. U astronomskom kalendaru datum početka i završetka ljeta temelji se na promjeni položaja Zemlje u odnosu na Sunce i rezultirajućim solarnim događajima ekvinocija i solsticija. Na sjevernoj hemisferi proljeće završava, a ljeto počinje u trenutku junskog solsticija , koji se svake godine događa između 20. juna i 22. juna. Ljeto završava, a jesen počinje u trenutku rujanskog ekvinocija , koji se svake godine događa između 21. i 24. septembra. Na južnoj hemisferi ljeto traje od prosinačkog solsticija (20. do 23. decembar) do ožujskog ekvinocija (19. do 21. mart).

Datum početka i završetka ljeta navedeni na ovoj stranici su datumi astronomskog ljeta na sjevernoj hemisferi i temelje se na koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC), koje je u praktične svrhe ekvivalentno srednjem vremenu po Greenwichu (GMT – vremenska zona u Ujedinjeno Kraljevstvo). Dok ljeto počinje i završava u istom trenutku na cijeloj sjevernoj hemisferi, datum i lokalno vrijeme razlikuju se od mjesta do mjesta ovisno o godini i vremenskoj zoni lokacije. Za lokacije koje su ispred UTC-a (istočnije) može pasti dan poslije, a za lokacije iza UTC-a (zapadnije) može pasti dan prije. Kako biste saznali točan datum i vrijeme ljeta 2024. u vašem području koristite ovaj sezonski kalkulator .

Meteorološko ljeto. Meteorolozi, s druge strane, definiraju godišnja doba na temelju klimatskih uvjeta i godišnjeg ciklusa temperature. Važno im je da mogu usporediti isto vremensko razdoblje u različitim godinama. Duljina astronomskih godišnjih doba varira između 89 i 93 dana, dok je duljina meteoroloških sezona manje promjenjiva i fiksna je na 90 dana za zimu u neprestupnoj godini (91 dan u prijestupnoj godini ) , 92 dana za proljeće i ljeto, te 91 dan za jesen. Iako se točna definicija vremena i duljine sezone može razlikovati u različitim područjima na temelju lokalnih uvjeta, u većini sjeverne hemisfere meteorološko ljeto općenito se definira kao tri mjeseca Juni, Juli i Avgust, sa sezonom koja počinje 1. juna i završava 31. avgusta.

Ne postoji “službeno pravilo” koju definiciju ljeta koristiti, a različite zemlje pridržavaju se različitih konvencija. Većina Sjeverne Amerike i Europe koristi astronomsko ljeto, dok Australija i Novi Zeland koriste meteorološko ljeto (međutim, kako su ove zemlje na južnoj hemisferi, godišnja doba su suprotna i ljeto tamo traje od prosinca do veljače). U drugim kulturama, npr. u tradicionalnom kineskom kalendaru iu keltskim tradicijama junski solsticij smatra se otprilike sredinom ljeta. U Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na kulturna događanja, često se smatra da ljetna sezona počinje na Dan sjećanja (posljednji ponedjeljak u maju) i završava na Praznik rada (prvi ponedjeljak u septembru), što se više poklapa s meteorološkom definicijom ljeta.

(kadaje.com)

(fotografije. 1961. i 1968. Cidom, 2024. mostar.info)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen