Sonntag, 2. Juni 2024

Real Madrid petnaesti put fudbalski prvak Evrope

 





Finale Lige prvaka:

Borussia Dortmund - Real Madrid 0:2

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Emre Can, Sabitzer; Sancho, Brandt, Adeyemi; Fullkrug.

Real Madrid (4-3-1-2): Courtois; Nacho, Rudiger, Mendy, Carvajal; Valverde, Camavinga, Kroos; Bellingham; Vinicius Junior, Rodrygo.


Fudbaleri Real Madrida postali su evropski prvaci, nakon što su na Wembleyju u finalu Lige prvaka savladali Borussiju Dortmund rezultatom 2:0.

Real je odigrao loše prvo poluvrijeme, u kome su Madriđani, doduše, imali posjed, ali nisu bili opasni u protivničkoj polovici.

S druge strane, Borussia je agresivnom igrom stvorila nekoliko povoljnih prilika, koje na kraju igrači u žutim dresovima, ipak, nisu uspjeli realizirati.

I u nastavku je odnos snaga na trenu bio sličan, a rezultat se nije mijenjao do 74. minute. Toni Kroos izveo je udarac iz kornera, pronašao je Daniela Carvajala, koji je sa 6-7 metara glavom pogodio za Realovo vođstvo.

Primljeni gol je presjekao igrače njemačke momčadi, uslijedio je niz prilika pred njihovim golom, a priču je u 83. minuti zaključio Vinicius Junior pogotkom za 2:0.

Četiri minute kasnije, Donyell Malen pogodio je za 2:1, ali je taj tračak nade vrlo brzo izbrisan, jer je pogodak poništen zbog ofsajda.

Real je tako došao do pobjede 2:0 i do svoga petnaestog naslova evropskog prvaka, šestog u posljednjih jedanaest godina.

Hrvatski veznjak Luka Modrić, koji je ušao u igru u finišu utakmice, i Carvajal, takođe, su po šesti put osvojili Ligu prvaka po čemu su postali najuspješniji igrači u istoriji, ostavivši iza sebe Cristiana Ronalda i Karima Benzemu s pet naslova.

U istorijskee knjige upisao se i Realov trener Carlo Ancelotti s pet naslova evropskog prvaka (dva s Milanom, tri s Realom), po čemu je najuspješniji trener u ovom takmičenju.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen