Mittwoch, 12. Juni 2024

Barometar forme - Pred početak EP u fudbalu

 


Časopis Bild je uoči početka EP provjerio formu 24 učesnika Evropskog prvenstva, na osnovu posljednjih probnih i međunarodnih utakmica prošle godine. Belgija je na vrhu – tim koji se uvijek smatra „insajderom“, ali je uvijek na vrhu FIFA svjetske rang liste. Ali nikad nisu imali turnirskih uspjeha. Iza njih je Hrvatska, koja je posljednjih godina često izlazila u polufinale, bila treća na Svjetskom prvenstvu 2022. i izgubila od Francuske u finalu Svjetskog prvenstva 2018. godine. Dakle, ovog puta, na Evropskom prvenstvu na samom vrhu? Iza njih su Austrija, Francuska, Holandija i Danska. Tim domaćina prvenstva DFB jedanaestorica na 7. mjestu.




Provjera forme učesnika EM:

1.Belgija: Neporažena u 14 utakmica pod vodstvom trenera Tedesca, posljednji rezultat 3:0 protiv Luksemburga. Snažan ofanzivni trio, Lukaku, Doku i De Bruyne.

2.Hrvatska: Predvođena superzvijezdom Modrićem u vrhunskoj formi, sa impresivnom prijateljskom pobjedom u Portugalu od 2-: (bez CR7, koji je još na odmoru). Prethodno laka pobeda od 3:0 protiv Sjeverne Makedonije.

3.Austrija: Jaka pod vodstvom trenera Rangnicka, samo jedan poraz u posljednjih 16 utakmica. Poslednjih rezultat 2:1 protiv Srbije i 1:1 protiv Švajcarske.

4.Francuska: Najbolji tim na Evropskom prvenstvu prema svjetskoj rang listi (iza Argentine). Nedavno 3:0 protiv Luksemburga i 0:0 protiv Kanade.

5.Holandija: Vrhunske zvijezde poput van Dijka, Depaya i Frimponga zablistale su u pobjedi od 4:0 protiv Kanade.

6.Danska: Pobjede protiv Švedske (2:1) i Norveške (3:1). Eriksen i Hojbjerg u najboljem izdanju.

7.Njemačka: Tri pobjede iz četiri utakmice ove godine, ali imaju problem protiv defanzivnih protivnika. Toni Kroos u jakoj formi.

8.Španija: Jaka igra, ali protiv slabih protivnika: 5:0 protiv Andore i 5:1 protiv Sjeverne Irske. 9.Mađarska: Prvi poraz od septembra 2022. od Irske (1:2). Uspješna generalna proba pobjedom protiv Izraela 3:0.

10.Italija: Brige zbog povredam igrača kod branioca titule. Golman Donnarumma u dobroj formi, ali napad je slab.

11.Portugal: Jake kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (10 pobjeda u 10 utakmica), ali prosječni rezultati u test mečevi maove godine. CR7 će biti važan, ali, u zadnje vrijeme igra u Suadijskoj Arabiji

12.Engleska: Propala im generalna proba protiv Islanda (0:1). Individualne klasa igrači, Kane i Bellingham.

13.Srbija: Ubedljiva pobeda od 3:0 protiv Švedske, ali taktička disciplina im često nedostaje. 14.Švajcarska: Samo jedna pobeda u poslednjih sedam kvalifikacionih utakmica. Prijateljska pobeda protiv Estonije 4:0.

15.Gruzija: Iznenađujući plasman na Evropsko prvenstva, uiz tri pobjede ove godine.

16.Češka: Nemiri u timu nakon Sadilekove nesreće, za koju je bilo potrebno 65 šavova. 17.Slovačka: Pobjeđuje samo protiv slabih protivnika kao što je San Marino (4:0), bez pobjede protiv Austrije i Norveške.

18.Turska: Nekonzistentno, 0:0 protiv Italije, ali 1:6 protiv Austrije. Kabak povrijeđen (pokidan križni ligament).

19.Poljska: Brige za kapitena Lewandowskog i mnogo povrijeđenih igrača.

20.Ukrajina: Promjenljivi rezultati, 0:0 protiv Njemačke, ali 1:3 protiv Poljske. Fudbal je za njih trenutno sporedna stvar.

21.Škotska: Neporaženi, ali samo protiv fudbalskih patuljaka Finske i Gibraltara. Zabrinutost za povrede u odbrani.

22.Albanija: Pobjede samo protiv jednakih protivnika, kao što su Lihtenštajn i Azerbejdžan. 23.Slovenija: Pobjeda protiv Jermenije i remi protiv Bugarske. Samo dvije zvijezde u timu: Oblak i Šeško.

24.Rumunija: Slaba igra protiv Lihtenštajna i Bugarske. Problemi u napadu čak i protiv malih timova.

(sport)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen