Donnerstag, 13. Juni 2024

Za dlaku izbjegnuta katastrofa - Oluja sa gradom slupala avion

 


Horor putovanje avionom! Pravo je čudo da su svi putnici i posada izbjegli katastrofu na letu od Majorke do Beča.

Jaka oluja s gradom otkinula je cijeli nos avionu Airbus A320 koji pripada austrijskoj Lufthanza podružnici Austrian Airlines (AUA) tokom leta, a ledene kuglice su probile čak i vjetrobransko staklo. Pilot je zbog toga morao da sleti na slijepo. Putnici su tek nakon sletanja vidjeli prave razmjere katastrofe.

Sve je počelo sasvim bezazleno: avion je poletio iz Palme na Majorci u nedelju oko 15:30, a tokom leta je bilo manjih turbulencija.

List "Kronen" je prvi izvijestio o slučaju i citirao putnika Marcela H., koji je proveo vikend na ostrvu sa svojih pet prijatelja: "Proletjeli smo kroz olujni front", rekao je putnik o vremenu tokom leta. Otprilike pola sata prije sletanja iznenada se osjetilo snažno drhtanje.

Zatim je slijedila šokantna objava pilota da je na Airbusovom avionu puklo vjetrobransko staklo. Iz Cockpita je upućen hitni poziv "Mayday", a zatim je pilot morao da sleti na pistu bez ikakve vidljivosti. AUA je potvrdila incident i navela da se grmljavinsko područje, na koje je let “OS434” naišao na putu za Beč nije bilo vidljivo na meteorološkom radaru.

Tek po izlasku putnici su shvatili da su užasu izbjegli samo zahvaljujući iskustvu pilota: cijeli prednji dio aviona je bio otkinut, prozori u kabini su potpuno uništeni, a nekoliko panela je otpalo. Za čudo, niko nije povređen.

Prema pisanju lista "Kronen", šokirani putnik Marcel H. Kao i njegovi prijatelji, u bliskoj budućnosti više ne žele da se ukrcaju u avion...

(KZ.)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen