Sonntag, 23. Juni 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Priča o kapitenu

 




Prije 60 godina, njegov djed Turčin, došao je u Rursku oblast, u Njemačku, našao je posao kao rudar, kopao ugalj ispod zemlje. 60 godina kasnije, njegov unuk Ilkay Gundogan (33) je kapiten njemačke reprezentacije. Njegov djed nije govorio njemački. Ilkay ima diplomu srednje škole. Govori njemački, engleski, španjolski.

Tada, prije 60 godina gastarbajterima nije bilo dozvoljeno da sa sobom dovedu svoje porodice. Ilkayev otac je došao u Njemačku tek 1979. godine. Našao je posao u pivari Stauder u Essenu. Razvozio je pivo.

Ilkay Gündogan je ove 2024. godine pobjednik Lige prvaka, i petostruki je prvak Engleske. On je iznad svih ovih rasističkih sranja. Kada ga je trener Nagelsmann pri kraju utakmice protiv Mađarske zamjenio, nakon asistencije kod prvog gola, i njegovog gola, gledaoci u Stuttgartu su ustali sa svojih mesta. A na nebu, njegov djed bi sigurno plakao ispred televizora, ako ga tamo ima.

Kakav kapiten. Srca navijača sada kucaju za kapitena. Njegovo srce kuca za DFB tim, ali i za njegovog malog kapitena. Ilkay Gündogan je pokretačka snaga Njemačke reprezentacije, nakon prve dvije utakmice Evropskog prvenstva. Njegov gol za 2:0 protiv Mađarske: jednostavno je cool! Zašto je trenutno ovo možda najbolji Ilkay svih vremena? U privatnom životu mu ide sve kako treba! Nakon oslobađajućeg starta u utakmici protiv Škotske (5:1), zvijezda FC Barcelone je na travnjak stadiona u Mšnchenu izveo sina Kaisa (15 mjeseci). Veliki počasni krug sa malim Gündoganom: Ponosni tata je izgledao smireno i ponosno. Unuk rudarskog gastarbajtera, slobodno pjeva njemačku himnu, mirno govori prije i poslije utakmica i vodi ekipu mirnom rukom i okretnim nogama. Njegova skromna otvorenost sada je postala velika snaga - takođe zahvaljujući podršci njegove mini porodice. Veliku ulogu u tome ima njegova supruga Sara (29), Francuskinja tuniskih korijena, odrasla u Italiji. “Moja beskrajno velika ljubav” kaže ona. Par se zaljubio prije otprilike tri godine. Bilo je i ranije glasina o vezi. Zatim je 2022. godine slijedio vjenčani hat trik. Vjenčali su se i slavili tri puta, prvo u Danskoj, zatim su imali veliku svadbu na jezeru Komo u Italiji, a poslije toga i u domovini Gündoganovih roditelja, u Turskoj. Na utakmicu protiv Škotske, njegova supruga, koja uspješno radi kao TV voditeljica u Italiji, dovela je njihovog sina, da gleda tatu. Sara i sin Kais žele da budu tu i na utakmici protiv Švajcarske (23. jun, 21 sat). A tada bi srce malog kapitena, trebalo da kapitena njemačke reprezentacije učini još jačim.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen