Donnerstag, 4. Juli 2024

Jamal protiv Yamala

 





Dvoboj čudesnih dječaka!

Jamal Musiala je u Englesku otišao sa sedam godina, španjolski super dječak je otišao u Barselonu zahvaljujući het triku.

U prvoj utakmici četvrtfinala na EP, dogodiće se duel dvojice “vunderkind” dječaka!

Nijemac Jamal Musiala (21) protiv Španca Lamine Yamala (16). Za obojicu će to biti najveća utakmica u njihovim mladim karijerama. Jamal Musiala je već postigao tri gola na ovom prvenstvu i kaže: „Sada sam u zaletu. Ali mogu da igram još bolje.” Yamal: „Njemačku je moguće pobijediti. Ne postoji tim koji je superiorniji od nas.”

Kako je sve počelo... Nijemac Jamal je počeo igrati sa 5 godina u seoskom klubu TSV Lehnerz u blizini svog rodnog grada Fulde, u Njemačkoj. Španski Yamal je već sa tri i po godine igrao za CF La Torreta, prigradski klub sjeverno od Barcelone. Smješten je odmah u starosnu grupu stariju dvije godine, i po stasu, i po znanju. Koordinator Inocente Díez iz La Torrete rekao je za list „Marca”: „Lamine je bio poseban, čak i po načinu na koji je hodao. Bio je dobro vaspitan, veoma rezervisan.” Obojica su napravili važan korak u karijeri kada su imali samo sedam godina.

Jamal je otišao u Englesku s porodicom, zbog studija svoje majke Carolin. Igrao je u Sautemptonu, a zatim je 2011. prešao u Chelsea - i postigao četiri gola u prvoj utakmici. Njegov prvi trener Rosh Batti na facebooku je napisao: "Igrač koji je toliko talentovan. moram odmah reći, postaće sigurno profesionalac - iako sada ima samo sedam godina!"

Yamal je zapeo za oko skautima FC Barcelone sa sedam godina i na probnom treningu je odmah postigao het-trik, uključujući i gol lobom. Prešao je na akademiju La Masia. Kao i Musiala, Yamal je stalno preskakao godišta.

Jamal je rano izazvao pometnju. Jedan novinar je 2013. pisao: “Fulham ima mladića po imenu Jamal Musiala (ima oko 11 godina) na listi, koji je nevjerovatno dobar. Trener za mlade Engleske igrače, Kevin Betsy također je primijetio Musialu na jednom U12 turniru: “Bio je mali, ali je imao onu ludu inteligenciju igre. Još je bio premlad za mlade reprezentacije, ali smo bili spremni da napravimo izuzetke za njega i Juda Bellinghama, a prvi put je zaigrao za U15 Engleske kada je imao 13 godina!

Yamal i Jamal su briljirali kao djeca, postigavši stotine golova. Španac čak i ranije: U profesionalnom timu debitovao je sa samo 15 godina, njegov tadašnji trener Rafa Marquez kaže: “On pripada grupi dječaka koji imaju urođeni talenat, zahvaljujući kojem nije važno koliko su stari – mogu igrati u bilo kojoj starosnoj grupi i ligi. Ronaldinjo, Mesi… Lamine je možda sljedeći.” U prvoj ligi je debitovao sa 15 godina, devet mjeseci i 16 dana. Sa 16 je bilo najmlađi je strijelac. Prošlog septembra postao je najmlađi reprezentativac i najmlađi strijelac u Španiji.

Musiala nije bio tako daleko sa 16 godina. Tada je iz Chelseaja prešao u mladi tim Bayerna. A onda su se stvari počele događati vrlo brzo: kada je imao 16 godina, prvi put je trenirao sa profesionalcima 2020. godine. Svoju prvu utakmicu u Bundesligi odigrao je sa samo 17 godina i oborio niz rekorda: Bayernov najmlađi debitant u Bundesligi, najmlađi strijelac u septembru 2020. Postao je standardni igrač, odlučio se protiv Engleske, a za Njemačku, postao je četvrti najmlađi DFB reprezentativac u martu 2021. sa samo 18 godina. I sa svojim magičnim driblingom, od tada je sastavni dio DFB tima.

Inače: Musiala voli Yamalov stil igre na Evropskom prvenstvu. Ali u petak želi da pokaže da ima puno više iskustva iza sebe – a uz to, Jamalu je ovo već treći veliki turnir...

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen