Sonntag, 28. Juli 2024

Prije 73 godine – U zemlji čudesa

 




Voljela ju je čak i kraljica Viktorija: Avanture hrabre djevojčice, kojoj je Lewis Carroll stvorio književni spomenik sa fantastičnim apsurdima u svojim romanima “Alisa u zemlji čudesa” (1865) i “Alisa iza ogledala” (1871). “Zemlja čudesa” je bila suprotnost konvencionalnom viktorijanskom društvu. Centralni citat je: „Ne bi trebali svoj život zasnivati prema onom, kako to žele drugi. Sami morate doneseti odluke o tome.” Knjiga je postala bestseler.

I onda se Walt Disney, koji je već bio uradio crtane filmove “Bambi” i “Pepeljuga”, posvetio animiranom filmu “Alisa u zemlji čudesa”.

Na premijeri filma 28. jula 1951. u Londonu, publika je ostala razočarana. Prema mišljenju kritičara, Disney je pokvario Carrollovo remek-djelo metafore. Film je propao. Međutim, tehnički se i danas smatra briljantnim. Na slici se vidi Alisa, koja je slijedila pismeni zahtev da pojede tortu u kući Bijelog zeca - i nakon toga je postala ogromna. Lijep primjer za maštovite boje i koncept dizajna filma, koji također pokazuje koliko je uzbudljivo odrastati - a koliko je važno, ne poslušati.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen