Donnerstag, 4. Juli 2024

Spektakularno slijetanje bez posljedica

 




Jedan mali avion je ovih dana imao nesreću na letu između Ranflüha i Zollbrücka u Švicarskoj. Pilot legenda, Willy Kämpfer, sjedio je u avionu. Ostao je nepovrijeđen. Avion se srušio u mjestu Ey, u opštini Rüderswil BE oko podne. Nekoliko stanovnika pozvalo je policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

Na licu mjesta je utvrđeno da je u pitanju stariji avion sa dva putnika. Nakon kratkog istraživanja ispostavilo se da je srušeni avion bio tipa Gipsy Moth, a avion je pripadao najstarijem pilotu u Švicarskoj, Willyju Kämpferu (84), koji je od 1965. do 1996. letio za Swissair. U razgovoru je ispričao kako su on i još jedan kolega pilot, tog jutra bili na putu iz Langenthala za Reichenbach, da tamo obnove pilotsku dozvolu. Poslednji put, kako je rekao. Odjednom se desilo prinudno slijetanje.

„Sve je išlo dobro,a onda sam iznenada utvrdio da imam problem sa motorom i morao sam da prinudno sletim“, kaže sada 84-godišnjak. „Uputio sam se prema polju i prekasno shvatio da je ispred njega bilo polje kukuruza. U posljednjih devet metara sam točkovima dodirnuo kukuruzište”.

To je dovelo do spektakularnog pada. Konačno, avion se zaustavio na krovu. Uz veliku sreću, oba putnika su prošla bez povreda. Na pitanje, da li bi želio ponovo letjeti nakon ovog iskustva, odgovor je bio, NE! Takođe je rekao da više neće nabavljati novi avion. „Moram da kažem da sam imao lijep život tokom letenja“, rekao je bivši kapiten Swissaira. Osim posla u avio-kompaniji, Kämpfer je uvijek letio i kao sportski pilot. Kao penzioner, radio je i kao vučni pilot jedrilica. Sada se istražuje zašto je motor aviona otkazao. U ime Federalnog tužilaštva, istragu vodi kantonalna policija Berna u saradnji sa Švicarskim sigurnosnim istražnim odborom (Sust).

(20min)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen