Mittwoch, 17. Juli 2024

Rekordi EP u fudbalu

 


Evropsko prvenstvo u fudbalu je završeno prije nekoliko dana. Prvak Evrope, po četvrti put je reprezentacija Španije. Nakon ovog prvenstva pričaće se još dugo o nekim rekordima koji su postignuti, i koji stoje na raspolaganju da budi dostignuti na nekom od narednih prvenstava. Ovdje jedan mali pregled najinteresantnijih rekorda:



Najmlađi igrač i najmlađi srijelac: Španjolac Lamine Yamal oborio je sa 16 godina i 338 dana, i istovremeno sa 16 godina i 362 dana, dva rekorda, do tada najmlađeg igrača prvenstva Kacpera Kozlowskog (Poljska, 17 godina i 246 dana) i najmlađeg strijelcaJohana Vonlanthena (Švicarska, 18 godina i 141 dan.



Najstariji igrač: Portugalac Pepe je sa 41 godinom i 130 dana novi rekorder. Na listi najstarijih je prešao mađara Gabora Kiralyja sa rekordom od 40 godina i 86 dana.



Najviše učešća na završnim turnirima: Prvi igrač u istoriji EP koji je igrao na 6 turnira je Cristiano Ronaldo. On istovremeno drži još dva rekorda, odigrao je najviše utalkmica, 30, i dao najviše golova 14.



Najmlađi trener: Sa 36 godina i 327 dana Julian Nagelsman trener Njemačke reprezantacije, 5 dana je mlađi nego dosadašnji rekorder Srećko Katanec iz Slovenije.



Najstariji strijelac: Sa golom na utakmici protiv Italije, Luka Modrić reprezentativac Hrvatske je sa 38 godina i 289 dana na ovoj poziciji zamjenio austrijanca Ivicu Vastića.



Najmlađi kapiten: Tako mlad kao Mađar Dominik Szoboszlai, sa 23 godine i 243 dana, nije do sada bio ni jedan kapiten na svim EP. Ovaj rekord je još od 1988. držao Giuseppe Bergami, Italija.



Najbrži gol: Svega 23 sekunde trebalo je Albancu Nedimu Bajramiju da postigne gol, protiv Italije. Stari rekord je bio 1 minuta i 7 sekundi, a pripadao je Rusu Dmitri Kirichenku.

(kicker)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen