Montag, 22. Juli 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Posljednja faza kao umjetničko djelo

Ne, ova instalacija ne govori o osjećajima nekih reprezentacija nakon ispadanje sa Evropskog prvenstva. Definitivno je o tome nepotrebno bilo šta sada govoriti, jer je prvenstvo završeno, a mi se kao gledaoci nalazimo pred drugim sportskim izazovima koji slijede. 

Umjetničko djelo u muzeju Voorlinden u Wassenaaru izradio je Australac Ron Mueck, koji je već izlagao u Tezejevom hramu u Beču, u ime Muzeja istorije umjetnosti. On se uvijek fokusira na ljude u fazama njihovog života. A kao što slika pokazuje, čak i na veoma kasne faze.



A tu je i haljina

Ovi ukraasi borilačkog izgleda preko odjevnog predmeta, koji se ne mogu detaljno identificirati, dolaze iz radionice modnog dizajnera Roberta Wuna. Rođen i odrastao u Hong Kongu, ubrzo se preselio u London. Potpuno razumljiva odluka kada se uzme u obzir sve veća prijetnja od velikog, lošeg brata Kine.



Ko mora ići u rat?

Civilizovano čovječanstvo se slaže sa pitanjem, ko treba da ratuje? Niko! 

Ali ako se vodi rat koji je ničim izazvan, ili namjerno započet, onda se uvijek nađu i oni, koji moraju da u tome odrade svoj dio posla, sa pravdanjem, a zašto se ne bi morali pridružiti? U svakom slučaju, ljudski život ne može vrijediti više od bilo kojeg drugog.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen