Sonntag, 7. Juli 2024

Prije 143 godine – Pojavio se prvi Pinokio

 






Izrezbaren od dobrog drveta

Koliko je majstor Geppetto morao da voli ovog malog dečkića? Živa lutka, koju je isklesao iz komada drveta, koja govori i koju je nazvao Pinokio, okončala je starčevu usamljenost. Ali, ona mu i otežava život. Neotesano stvorenje, koje bježi i ne poštuje nikakva pravila, danas bi se zvalo baksuzom. Srce jadnog stolara, koji ne prestaje da vjeruje u dobro jezgro svoje kreacije, omekšava se sve više i više. I nakon što mu Pinokio obeća da će mirno ići u školu, Geppetto mijenja svoju jedinu jaknu, uprkos ledenoj hladnoći, kako bi mu kupio bukvar.

Činjenica da nezahvalno derište koristi knjigu da njome plati ulaz u pozorište, umjesto da nauči čitati, samo je jedna od mnogih nestašluka kojim razočarava okolinu. Zato što je on okorjeli lažov, i što se to ne može sakriti. Sa svakom neistinom nos mu se malo produžava.

7 jula 1881. godine u italijanskom dječjem časopisu „Giornale per i bambini“ objavljena je prva avantura Carla Collodisa o Pinokiju. Serija je bila toliko popularna da je 1883. godine napisan roman, koji je jedna od najvažnijih knjiga za djecu na svijetu: “Le avventure di Pinocchio” – “Pinokijeve avanture”.

Na prvoj slici je naslovnica knjige izdate 1911. godine. Te godine je prvi put snimljena filmska priča o teško popravljivom drvenom dječaku, koji se stalno petlja sa pogrešnim prijateljima, i stalno zaluta s pravog puta.

Od tada, lik je korišten u filmovima oko 40 puta. Bilo kao crtani film Walta Disneya, produkcija pozorišne lutke Deutsche Film AG iz DDR-a, ili reinterpretacija za Netflix, koja je nagrađena Oscarom: sve varijante dijele čežnju jedne nedozrele ličnosti da postane "prava" osoba, kao i poruku da svako to može učiniti, ako naporno radi – i ako je pošten. Ali najvažnija stvar, barem po moralu, je upoznati Geppetta, koji čak i u tvrdoglavom Pinokija, otkriva dobrotu, koja se jednostavno mora dalje razraditi.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen