Mittwoch, 24. Juli 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika, Jugoslavenski list, od 6. jula 1927. godine

 

 


U Jugoslavenskom listu od 6. jula 1927. godine, objavljena je rubrika “Mostarska gradska hronika” koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Mostarska gradska hronika

-:-

Crna knjiga

Kako smo informisani privrednici grada Mostara trsili su se, da ustanove takozvanu “Crnu knjigu” u koju bi se bilježile sve one mušterije, koji su robu kupovali na veresiju i pokazali se netačni kod plaćanja svojih dugova. Tom knjigom rukovoditi će poseban odbor, koji će se sastojati od nekoliko zanatlija iz grada Mostara. Na ovaj korak, privrednike je natjerala nevolja, koja tišti naročito našeg sitnog zanatliju, koji često puta propadaju, radi svoje dobrote.

-:-

Radio-telefonija u Mostaru

Radio-telefonija u Mostaru izgleda, širi se i pored svih belaja koji vladaju u gradu. Od dva tri Radio aparata koji su instalirani prije kratkog vremena kod privatnika, popeo se danas broj na preko dvadeset, a ima ih nekoliko, koji u ovome mjesecu namjeravaju u svoj stan ili radnju postaviti Radio-aparat.

-:-

Ekspedicija gladne djece u Hrvatsku

Mostar, 3. jula. Danas je poslan u Hrvatsku jedan pun voz gladne djece većinom iz mostarskog i ljubuškog sreza u pratnji g. Dr. Pinjuha. Interesantno je bilo gledati kako se majke rastavljaju sa svojim podrpanim mališanima. Jedan se nije htio rastaviti s majkom vičući da voli umrijeti od gladi. Razžalošćena majka umivena suzama rekla mu je da ide, jer ne zna šta će ni sa drugo osmero djece koja ostaju kod kuće. Drugo jedno siroče kome je jedna gospođa pružila komad kruha zapitalo je šta je to. Dijete se čudilo bijelom kruhu, koga nikad nije vidjelo u životu. Pitali su ga kako je ime ocu, pa zatim majci i naposljetku stricu. Dečko je rekao, “Nemam oca”, “nemam majke”, “nemam strica”.

-:-

Jedan interesantan brak u Mostaru

Ovih dana oko 10 sati navečer sakupilo se je mnoštvo svijeta na Luci. Radoznala svjeetina je pošto poto, da upozna junaka te noći i nadala se je da se radi o nekakvom samoubijstvu, pošto se je kuća, oko koje se je svijet sakupio nalazila blizu Neretve. Za nekoliko časova pojavila se je junakinja noći, gđica Šemsa R. U društvu sa rejonskim stražarom i svojom majkom, te g. Azizom K. Majka Šemsina je lomila ruke i plačući klela svoju kćer, koja je upustila u kuću Aziza K. A kojeg su našli skrivena pod vrećama. Dok je majka Šemsina izjavljivala dežurnom stražaru, da je spomenuti Aziz došao da je okrade, dotle je Šemsa tvrdila da nije istina, nego da se njih dvoje voli i da su bili na vratima u ašikovanju, ali pošto njena majka ne voli Aziza, to je pozvala policiju da ureduje i rekla da je Aziz nvodno došao da je okrade. Na poziv majke Šemsine, da Šemsa ide kući spavati, Šemsa nije htjela, jer, veli, ti imaš pod jastukom sakriven revolver pa ćeš me ubiti, i ja ne smijem s tobom.

Taj proces trajao je do u kasnu noć. A epilog mu je bio naime taj, što je slijedećeg dana ogorčena majka blagoslovila brak svoje Šemse, sa Azizom.

-:-

Aeroplanska nesreća u Mostaru

U ponedeljak u 9 sati u jutro digao se je jedan aeroplan sa mostarskog aerodroma, u kojem su sjedila dva pilota. Čim se je aeroplan digao oko 200 metara iznad Mostara, počeo je naglo padati i tako je nedalekomod Mostara blizu Metkovića pao i razbio se, dok su se piloti gotovo neozljeđeni spasili. Odmah su iz Mostara odjurila automobilska kola za spasavanje, ali su se za nekoliko časova povratila jer su oba pilota zdrava.

-:-

Odlazak mostarskih skauta

Ovih dana vozom otputovali su mostarski skauti za Makarsku, gdje će ostati jedan mjesec dana. Skauti su sa sobom ponijeli sve potrebno oruđe, šatore, pribor za kuhinju nešto životnih namirnica i dr. Vođa skauta je prof. g. Mustafa Alikalfić. Oko polovice jula posjetiće ih gg. Radak,, Ćišić, Kurt i drugi profesori iz Mostara. Našim skautima želimo sretan boravak u lijepoj Makarskoj.

-:-

Sezona kupanja i žega

Ko nije ovih dana došao u Mostar, taj ne može sebi predstaviti mostarsku žegu koja tu vlada. Ali mostarski svijet, našao je sebi izlaz, da bar donekle umakne silnoj žegi i posljedicama koje otud dolaze.

Obala Neretve je posjećena mnogobrojnim svijetom bez razlike spola, a narocito je živo oko Staroga mosta, pod kojim se kupa svaki dan nekolike stotine muškaraca i ženskinja. Priča nam kafanar koji u blizini mosta drži svoju kafanu, da je za njegov posao isplatnija jedna ljetna sezona, nego sve tri druge, dok je kod drugih obratno. Stari most je visok 19 - 20 metara pun je svjetine koja uživa gledajući, kako neki skaču sa mosta uprkos tolike visine.

Liječnici naročito preporučuju kupanje u Neretvi i sunčanje na obali Neretve, koja obiluje sitnom pržinom.

Mostar ipak ima nešto, što nemaju druga mjesta.

-:-

Cijene na mostarskom tržištu

Cijene voća i povrća na mostarskom tržištu ovih dana kolaju ovako:

Smokve 1kg Din 1,50-1,75, Grah (mahune) 1kg Din 2,50, Krastavice 5 komada za Din 1. Trešnje 1kg Din 1,50-2,50, Kajsije 1kg Din 4-6, Tikve 5 komada za Din 1, Krumpir 1kg Din 2-2,50, Pipun (sagrijaš) 1kg Din 6-8, Kavade (paradajs) 1kg Din 13-15, Kavade (zelene) 1kg Din 4-5.

Kako smo prošle godine u ovo doba cijene gornjih artikala imali znatno jeftinije, to se gornje cijene ovdje smatraju prilično visoke, ali usljed velike suše, izgleda, da će cijene još rasti.

O.S.

-:-

prilog: Stari most i kupači na obalama Neretve, u Priječkoj čaršiji, 1927. godine

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen