Montag, 22. Juli 2024

Uoči početka Olimpijskih igara u Parizu – Lijepe slike iz grada svjetlosti


Kada Ljetne olimpijske igre počnu 26. jula, cijeli svijet će gledati u ovaj horizont. U prilogu otkrivamo nekoliko najljepše ture i slika iz grada Pariza.

Na slikama:



-Za umjetnost. U Parizu postoji više od 150 muzeja. Šarenu fontanu Stravinski u Centru Pompidou dizajnirali su Jean Tinguely i Niki de Saint Phalle 1983. godine.



-Za klimu i imidž. Gradonačelnica Anne Hidalgo je dala da se naprave hiljadu kilometara biciklističkih staza.



-Za sunčane dane. Parc des Buttes-Chaumont na sjeveroistoku – sa vještačkim jezerom i “Sibilovim hramom” – izgrađen je za Svjetsku izložbu 1867. godine.



-Za duge noći. Naravno, ovaj grad nikada ne spava: bar na Rue de Bretagne u Marais-u.



-Spremni za početak. Plakati u gradskoj vijećnici već mjesecima reklamiraju Olimpijadu. Otvaranje će se proslaviti na Seni 26. jula.

-:-

I Emily, naravno. Upadljivo obučena, junakinja serije "Emili u Parizu" šeta kaldrmom, fotografiše prizore, sjedi u kafiću ili restoranu. Kada pomislite na Pariz ovih dana, ona se pojavljuje kao asocijacija. Njen Netflix Paris je romantičan, kliše, baš kao što mnogi turisti sanjaju o glavnom gradu Francuske” piše u jednoj objavi na Instagramu.

Ali ima i malo istine u ovoj uspješnoj američkoj drami o jednoj Amerikanki u Parizu, o ljubavi, marketingu i Voulez-vous-coucher-avec-moi. Lily Collins, koja glumi Emily Cooper, nesumnjivo je istaknuti ambasador Pariza. Originalna kao i slogan koji su oglašivači pariške turističke kancelarije dali gradu: „Je t’aime“. Pariz je zapravo sve to: dobro obučeni ljudi, živa gurmanska kultura, istorija na svakom ćošku, a rijetko koji drugi grad ima toliko dobro očuvane istorijske arhitekture. Svako ko pređe most preko Sene, po mogućnosti noću kada su ulice osvijetljene, nikada neće zaboraviti taj prizor. Ovdje uvijek imate osjećaj da ste pozvani na zabavu.

Ali Pariz nije samo kliše. Grad se transformisao poslednjih godina. Postao je moderniji, prilagođeniji ljudima, sa manje pejzaža. Postao je zeleniji, grad za bicikliste i šetače. I postalo je raznovrsniji. Danas svako može pronaći svoj lični Pariz, od klasičnog do nekonvencionalnog. Međutim, to je uvijek dobra tema. Nekoliko prijedloga za obilaske tokom i nakon Olimpijade:

Stari Pariz

Ako i dalje želite da krenete provjerenim stopama, nakon ove turneje sa Emily, preporučujemo ovu rutu: Počinjemo od Place des Vosges u Maraisu, gdje je nekada živio Victor Hugo. Trg sa arkadama i fasadama od crvene cigle, jedan od najstarijih u Parizu, sagrađen je početkom 17. vijeka. Musée Picasso nalazi se u jednoj od palata u Maraisu. Trgovačka ulica Rue des Rosiers dio je stare jevrejske četvrti. Torta od sira u "Boutique Jaune" Saše Finkelštajna je s pravom poznata.

Zanimaju vas vintage i umjetnost?

U gradu mode posebno se isplati loviti vintage stvari: "Fripes" u Francuskoj znači polovno. Većina prodavnica nalazi se u 1. do 3. arondismanu u centru Pariza i u 11. arondismanu na istoku. “Alatone” je ogromna radnja korištene robe i raj za modne entuzijaste. Kao i “La Frange à l’envers” (Obrnuti rub). U Les Sales Voleurs (The Dirty Thieves) na istoku, u 20. arondismanu, vintage moda je dostupna pored popularne prodavnice hamburgera Mangez et cassez vous (poedite i bježite).

A kada je riječ o umjetnosti, to ne mora uvijek biti Louvre ili Musée d’Orsay.

Pariz je takođe veoma moderan. Novi originalni umjetnički prostori uključuju Fluctuart, plutajući muzej u četvrti Invalides. Biće prikazana urbana umjetnost Banksyja, Keitha Haringa, JR i Speedy Graphito. Jedna od najnovijih umjetničkih atrakcija je zbirka Pinault u Trgovačkoj burzi, berza roba iz 18. stoljeća sa impresivnom staklenom kupolom. Porodica Pinault, koja stoji iza luksuzne grupe Kering, ovdje izlaže savremenu umjetnost od 2021. godine. Konkurencija LVMH-a (Moët Hennessy Louis Vuitton) svoju kolekciju prikazuje u Fondaciji Louis Vuitton u Bois de Boulogne od 2014. godine. Većina radova iz 20. stoljeća izložena je u zgradi nalik na brod. Dvije luksuzne grupe decenijama su konkurenti u modi, a sada i u svijetu umjetnosti.

Olimpijski centar

Glavni centri igara su u Saint-Denisu i Saint-Ouenu. Francuska je 1998. pobijedila Brazil sa 3-0 u finalu na Stade de Franceu, koji je izgrađen posebno za Svjetsko prvenstvo. Očekuje se da će se tu, na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 77.000 ljudi diviti atletičarima. Tokom sportskog spektakla, Olimpijsko selo je rezervisano za 11.000 sportista na Olimpijskim igrama i 8.000 sportista na Paraolimpijskim igrama. Eko-kvart će kasnije ponuditi kancelarije i 2.500 stanova. U Saint-Denisu je izgrađen centar Aquatique Olympique, jedina nova zgrada za Pariške igre: bazen je također obećanje budućnosti za problematičnu četvrt. Inače, koriste se postojeći sportski objekti - i cijeli grad. Grand Palais je nedavno renoviran za mačevaoce i tekvondo borce. Brejk plesači će se sastajati ispred obeliska, odbojkaši na pijesku ispred Ajfelovog tornja. Plivači na otvorenim vodama plivati će Senom, čiji je kvalitet vode upravo testirala i sama ministrica sporta Amélie Oudéa Castéra tokom plivanja u rijeco.

Pariz se još uvijek drži dobro: tako da igre mogu početi.

(focus)

(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen