Freitag, 5. Juli 2024

Iz svijeta – slike sedmice

 


Jutarnji užas

Bio je to zastrašujući prizor koji je prošlog četvrtka u izlazak sunca dočekao ljude u opštini San Bernardo: dva voza su se direktno sudarila nešto posle ponoći na jugu glavnog grada Santiago de Chile, u Chileu. Prema prvim istraživanjima, teretni voz natovaren bakrom, sudario se sa probnim vozom bez putnika, a lokomotiva se bukvalno ugurala pod njegove vagone. Prazan putnički voz je u trenutku nesreće vršio testove brzine na trasi. Prema zvaničnim informacijama, u sudaru su poginule najmanje dvije osobe.



Dvospratnjak

Krokodili imaju najjaču snagu ugriza od bilo koje današnje životinje. Bilo ko, ko je bio uhvaćen među njihovim čeljustima, nema šanse da im izmakne. Mali krokodilski vrste Skink, poznat i kao crvenooki krokodil iz grmlja, koji pripada rodu krokodila sa šljemom, sjedi, naizgled bez straha na njušci velikog reptila. Fotograf nije primjetio kako je mali došao na ovo rizično mesto. Zauzvrat je svjedočio da se mališan bezbjedno udaljio od svog daljeg rođaka. Češće se dešava da se ptice ili druge životinje naseljavaju na krokodilima, koji plutaju u vodi. Za to obično koriste manje opasno područje tijela: leđa.



Akt snage

Svako, ko je ikada morao da se muči sa užetom tokom časova sporta u školi, može samo zamisliti šta Bo Kramer radi ovdje, na slici. Holandska košarkašica u invalidskim kolicima trenira u "Underground Gym" Arnhemu, za Paraolimpijske igre, koje će se održati u Parizu od 28. avgusta do 8. septembra. Dijagnosticiran joj je rak kostiju sa jedanaest godina, a samo operacija noge joj je spasila život. Od svojih početaka, u košarci u invalidskim kolicima, razvila se u jednu od najboljih igračica na svijetu. Ovaj 25-godišnjakinja je jedna od najboljih igračica „Orange Lions“, "Narandžastih lavova" koje žele da ponove svoju olimpijsku pobjedu iz 2020. godine.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen