Dienstag, 30. Juli 2024

Prije 64 godine – Nešto lijepo u toplim ljetnim večerima

 


Ovdje još uvijek sve teče glatko. Lijepo obučeni gosti se okupljaju u velikom parku hotela Fronalp u Morschachu, Švicarska, kako bi plesali uz živu muziku pod lampionima, vijencima i reflektorima. Bile su to šezdesete godine prošlog vijeka, a stariji ljudi u regionu se i danas toga vrlo rado sjećaju: Ako ste željeli da doživite nešto lijepo u toplim letnjim večerima, morali ste da se popnete na Morschach iznad jezera Lucerne, gde vas je Franz Greter pozvao na ples na otvorenom u "Fronalp". Zauzeti i kreativni hotelijer je postavio atrakciju u hotelskoj bašti i lično je provjeravao da le sve funkcioniše kako treba: hodao je oko stolova sa mtalnim kotlićem, uzimao novac za ulaznice i, ako je bilo potrebno, bio i prilično grub, tražeći od gostiju poruče jelo i piće, inače objekat i sve ovo, ne bi bilo isplativo.

Ali svaki ples se jednom završi. Hotel je kasnije izgorio u požaru, a danas na njegovom mjestu stoji „Swiss Holiday Park”, “Švicarski Holiday Park“ sa hotelskim sobama, kongresnim centrom i bazenom. A karting sada kruži, nasuprot Greterovog starog plesnog podijuma na otvorenom.

(nzz)


Kratki tekst koji budi uspomene na slično vrijeme i kod nas, pedesete, šezdesete, sedamdesete, pa čak i osamdesete: kada je ples u večernjim satima u brojnim baštama bio glavna zabava u ljetnim večerima. Za podsjećanje, bašte sa muzikom u živo u Mostaru bile su: terasa hotel Neretve, terasa hotel Bristola, bašta hotela Buna, bašta kafane Pariz na Šetalištu, bašta Abraševića, bašta FK Velež u Cernici, bašta na Rudniku, terasa na terasi Doma kulture na Rondou, bašta Doma omladine na Korzu. Osim toga, za one koji nisu bili za ples, ljetne večeri su nudile zabavu sa narodnom muzikom, u restoranima koji su imali ljetne bašte. A svima onima, koji su upamtili ta vremena, i danas se koža naježi od ugodne hladnoće, koja bi u toplim ljetnim večerima obuzimala čovjeka, nakon nekoliko sati provedenih u ovakvim ambijentima.

Polovinom sedamdesetih pojavila se novina u obliku kafića i disco klubova, gdje se uz piće slušala muzika sa muzičkih uređaja, sa ploča ili traka.

Sve u svoje vrijeme.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen