Samstag, 13. Juli 2024

Prije 125 godina – FIAT krenuo sa proizvodnjom automobila

 










Dana 11. jula 1899. godine u Torinu je potpisan statut za "Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili – Torino", skrećeno FIAT.


FIAT je povodom 125. godišnjice postojanja održao manifestaciju "Smiling to the Future" u svojoj prepoznatljivoj zgradi Lingotto u Torinu.

Ceremonija je bila ujedno proslava godišnjice koju je doživjelo tek nekoliko proizvođača automobila ali i početak novog poglavlja u dugoj historiji uspjeha, društvenog značaja i vodstva marke, što je sve podstaknuto pristupom sa kupcem na prvom mjestu.

FIAT-ovom važnom događaju prisustvovali su članovi međunarodne štampe, predstavnici javnih institucija – uključujući ministra za preduzetništvo i proizvodnju u Italiji, sen. Adolfa Ursa, potpredsjednika Senata, sen. Licia Ronzulli, predsjednica Komisije za proizvodne djelatnosti, trgovinu i turizam Predstavničkog doma, dne. Alberto Luigi Gusmeroli, predsjednik regije, Alberto Cirio, gradonačelnik Torina, Stefano Lo Russo — i najviši menadžment Stellantis grupe: John Elkann, predsjednik Stellantisa, Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, i Olivier Francois, izvršni direktor FIAT-a i Stellantis CMO.

Dana 11. jula 1899. godine u Torinu je potpisan statut za "Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili - Torino". Danas, nakon što su proizvedeni milioni automobila, zajednička nit povezuje prošlost brenda s njegovom sadašnjošću i budućnošću: naime, specifičan način razumijevanja automobila koji marku izdvaja na globalnom nivou do danas i doveo je do proizvoda koji pojednostavljuju svakodnevicu.

Specijalnu premijeru na proslavi imao je je FIAT 500e Giorgio Armani, rafinirano limitirano izdanje koje će se distribuirati širom svijeta i spajati italijansku izvrsnost s ekološkom održivošću. Na događaju je također prikazana i Fiat Grande Panda, novi globalni model koji će pokrenuti novu eru italijanskog brenda i prvi u novoj generaciji FIAT vozila. Štaviše, na događaju su premijerno prikazane prve prave slike dva druga modela iz nove globalne porodice – SUV-a i fastback-a – koji su predstavljeni prošlog februara kao koncepti i sada su u naprednoj fazi razvoja i planirani za lansiranje u narednim godinama.

Proslava održana u Torinu završena je zadivljujućom paradom klasičnih i savremenih FIAT vozila koja su podijeljena u grupe – ikone, gradski automobili, kompaktni automobili, porodični automobili i laka komercijalna vozila – koji su se pokazali na legendarnoj stazi Lingotto zgrade kako bi prikazali tehnološko i istorijsko nasleđe globalnog italijanskog brenda.

Od svojih početaka, FIAT je pokazao snažnu sklonost ka internacionalnosti, sa modelima proizvedenim širom sveta, dok je svoje srce i dušu zadržao u glavnom gradu Pijemonta gde je i osnovan. A danas sa Grande Pandom, zahvaljujući sinergiji i mogućnostima koje pruža Stellantis Group, stigla je nova sezona za FIAT koju će karakterisati inkluzivnost, domišljatost, italijanski stil i globalni duh.

(klix)


Fićo, na ulicama Mostara 18.02. 2023.

Tristać, na ulicama Mostara, 09.06.2024.

u sjećnju, Tristać, milicija, niko im nije umakao

Zeleni pezejac, budi posebne emocije, imali smo ga u familiji od 1972 do 1993.
Zastava 125 PZ (1970. – 1982.), slavni Pezejac, u osnovi Tristać 
zamaskiran u luksuzni Fiat 125.



Zastava 101, popularni Stojadin, ili Kec, proizvođeni od 1971. do 2008. godine.  


FIAT je kod nas prisutan od pedesetih godina prošlog stoljeća. Na ulicama su se pojavljivali modeli, koji su se u ono vrijeme zvali "talijanci", a posebno mjesto je zauzimao nakon što su se u fabrici u Kragujevcu počeli proizvoditi modeli koji su nosili popularna imena "Fićo", "Tristać", "Pezejac", "Stojadin".

Lično sam vozački polagao na fići, kasnije imao i vozio i fiću, i pezejca, i tristaća i stojadina.

Posebne emocije izaziva pogled na ove automobile, kada se na putu susretnu kao "oldtajmreri", koji su do dan danas ostali u voznom stanju, kao na slikama u prilogu.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen