Mittwoch, 10. Juli 2024

Sa i oko EP U fudbalu – Svjetska štampa slavi Lamine Yamala

 


Izlazna klauzula: 1 milijarda,Yamal sa genijalnim potezom za EM istoriju, Rođendan u Njemačkoj, samo su neki naslovi u štampi širom svijeta, nakon sinošnje polufinalne utaklmice Evropslog prvenstva u fudbalu, u kojoj je Španija savladala Francuski sa 2:1.

Nakon njegovog udarca sa 25 metara, lopta je letila ka golu brzinom od 102 kilometra na sat, pogodila stativu i završila u mreži nemoćnog golmana Mikea Maignana. Predivan udarac, jednostavno svjetske klase. Nakon plasmana u finale, Španija slavi svog heroja Evropskog prvenstva Lamine Yamala – tinejdžera sa protezom.

Nakon njegovog magičnog pogotka i rekorda na Evropskom prvenstvu, proslavljeni Yamal nema posebnu želju za svoj 17. rođendan - samo jednu. "Ništa, samo pobjeda, pobjeda, pobjeda", rekao je supertalenat iz FK Barcelone nakon što su se Španjolci plasirali u finale Evropskog prvenstva u fudbalu.


Istorijski Lamine Yamal najmlađi strijelac u istoriji Evropskog prvenstva

Yamalu je rođendan dan prije nedjeljnog finala u Berlinu, protiv Engleske ili Holandije. „Moj cilj je bio da proslavim svoj rođendan ovdje u Njemačkoj“, rekao je mlada zvijezda. To je već postigao zahvaljujući pobjedi od 2:1 u polufinalu protiv vicešampiona svjetskog prvaka Francuske. Zahvaljujući izjednačenju sa samo 16 godina i 362 dana, postao je najmlađi strijelac u istoriji turnira. I ne samo to.


EM 2024: Majka Lamine Yamala je srećna

"Moja majka je uvijek govorila da je i njen san da postignem gol na Evropskom prvenstvu", rekao je Yamal, koji je proglašen za igrača utakmice. „Srećan sam što sam uspeo da postignem svoj prvi gol protiv Francuske u polufinalu. Veoma sam sretan zbog toga."

Selektor Španije Luis de la Fuente bio je oduševljen "genijalnošću" mlade zvezde. “Želeo bih da mu dam nekoliko savjeta: želim da nastavi da bude skroman, da stoji s obe noge na zemlji i da želi da nastavi da napreduje”, rekao je trener.


Presse slavi Lamine Yamala: "Kakva zvijer!"

Štampa je, međutim, bujno proslavila Yamala. "Lamine je usrećio Španiju" ("AS"), "Kakva zvijer" ("Mundo Deportivo") moglo se pročitati u španskim novinama, između ostalog. “Lamine Yamal bi definitivno mogao i na Evropskom prvenstvu 2044. godine. Ali najslavniji evropski đak - fudbaler trenutno je samo jednu utakmicu udaljen od dostizanja visina koje neki od velikana nikada nisu dostigli u čitavoj svojoj karijeri", piše engleski Telegraf.

Engleski "Gardijan" ocjenio je Yamalov dalekometni gol kao "čudesan gol" i odmah poručio da bi Španija mogla da izgradi novo carstvo sa ovom generacijom igrača."Le Figaro" je ocenio da je "istorijski Lamine Yamal" nosio čitav tim.


Gol iz snova Lamine Yamala: Čak se i Deschamps nasmješio

Nakon što je Kolo Muani postigao vodeći gol za Francuze u 9. minutu, Yamal je preokrenuo tok igre, fantastičnim udarcem (21.) i golom Danija Olma u 25. minuti. Uprkos svom razočarenju, čak se i veoma razočarani francuski selektor Didier Deschamps nasmješio kada su ga pitali za gol. “Bio je to divan pogodak. Zaista divnan”, rekao je Deschamps. Njegovi igrači su Yamalu dali previše prostora, ali je i šut bio savršen.

Izlazna klauzula od milijardu?

Yamal je zamijenio Johana Vonlanthena kao najmlađeg strijelca Evropskog prvenstva, koji je imao 18 godina i 141 dan kada je 2004. godine postigao gol u porazu Švicarske od Francuske 3:1. "Trudim se da ne razmišljam previše, samo se zabavim i pomognem timu", rekao je Yamal, "i ako bude funkcionisalo kao danas, tim bolje."

Yamal je debitovao za FC Barcelonu u španjolskoj prvoj ligi sa 15 godina, a postao je najmlađi debitant i strijelac u španjolskoj reprezentaciji sa 16 godina i 57 dana u prošlogodišnjoj pobjedi nad Gruzijom rezultatom 7-1.

Njegov ugovor sa Kataloncima traje do 2026. godine, a klauzula o izlasku iznosi milijardu eura.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen