Dienstag, 2. Juli 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Mlada zvijezda u usponu

 


Lamine Yamal je veću prvoj utakmici Evropskog prvenstva pokazao šta zna i umije, i proglašen igračem utakmice. Tokom prvenstva nije zanemario svoje školske obaveze, i objavio je, da je položio ispite u srednjoj školi.

Šesnaestogodišnji Yamal, koji se protekle sezone probio u početne postave Barcelone i špankolske reprezentacije, postao je najmlađi igrač, koji je nastupio na Europskom prvenstvu.

"Položio sam ispite i sada imam ESO diplomu", rekao je Yamal za špansku radio stanicu Onda.

"Zadnje ocjene koje sam vidio? Da budem iskren, vidio sam ih samo na svom telefonu, a tamo je pisalo, da sam položio, pa sam samo zatvorio aplikaciju i nazvao mamu da joj to kažem".

Španija je postala jedan od favorita, nakon što je jedina pobijedila u sve tri utakmice grupne faze, gdje su pored pobjede nad Hrvatskom, slavili protiv branitelja naslova Italije i Albanije.

U osmini finala pobjedili su Gruziju, a u čevrtfinalu se sastaju sa domaćinom Njemačkom.

Dok Španija želi da osvoji rekordni četvrti naslov na EURO, Yamal se nadati da će sa njegovom reprezentacijom doći do kraja, jer njegov 17. rođendan pada dan uoči finala.

-:-


Yamal Lamine i Nico Williams, 
mlade zvijezde reprezentacije Španije

“Prije svoje ogromne slave, logično, mogao sam se kretati u javnosti bez ograničenja”, rekao je Yamal. “Prije nekoliko mjeseci išao sam u bezbrižnu šetnju centrom Barselone sa majkom i bratom”. "Sada igram Evropsko prvenstvo i već sam u četvrt finala, to je san."

Yamal je prošle sezone izborio regularno mjesto u Barçi i nastupio u 50 takmičarskih utakmica za Katalonce. Postigao je velikih sedam golova i deset asistencija. Za seniorsku reprezentaciju Španije debitovao je u septembru prošle godine, a kao nagradu za snažan i brz razvoj, dozvoljeno mu je da ide na Evropsko prvenstvo i, uprkos svojoj mladosti, postao je i stalni član tima. Svojim nastupom u prvoj utakmici protiv Hrvatske, Yamal je postao najmlađi igrač u istoriji Evropskog prvenstva, a asistirao je za 3:0. Bio je i u startnoj postavi u drugoj utakmici grupe protiv Italije (1:0).

Yamal je bio u startnoj postavi i u osmini finala, u utakmici protiv Gutije, gdje je ponovo asistirao jednom golu.

-:-

Lamine Yamal rođen 13. jula 2007. punim imenom Lamine Yamal Nasraoui Ebana. U njegovom imenu, prvo prezime Nasraoui je očevo, a drugo, Ebana je majčino. Rođen u Esplugues de Llobregat, Barselona, Katalonija, od oca Marokanca i majke iz Ekvatogvineje. Yamal je odrastao u Granollersu i Matarou. Kada je imao sedam godina, njegova porodica se preselila u Barselonu gdje se Yamal pridružio omladinskoj akademiji FC Barcelona.

U profesionalnom timu Barselone debitovao je u aprilu 2023. kao 15-godišnjak, a u septembru 2023. sa 16 godina i 57 dana, postao je najmlađi igrač i strijelac španjkolske reprezentacije i postao najmlađi igrač. na Evropskom prvenstvu u junu 2024.

(sport)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen