Samstag, 13. Juli 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Snaga vode

U švicarskim Alpima, odakle dolazi, rijeka Rhone je stisnuta u korito planina i stena, brana i betona. Ona i ostale rijeke u Wallisu uglavnom teku mirno. Ali snaga vode prijeti ljudima. Oni to znaju, ali istovremeno i otkazuju ulaganja u zaštitu od katastrofa. Kada je ovih dana ponovo padala jaka kiša, voda je poplavila ulice i kuće, kao na lijevoj strani na ušću rijeke Navizence u Rhonu kod Chippisa. Još jedna poplava stoljeća, iako je posljednja bila prije manje od 25 godina. Modeli više ne odražavaju stvarnost, rekao je odgovorni zvaničnik za “Neue Zürcher Zeitung”.



Impresivni zvuk tišine

Obično je Glastonbury festival prilično glasan kada, kao ove godine, kada su Coldplay, Dua Lipa i Shania Twain oduševljavali svoju publiku. Srpska performans umjetnica Marina Abramović je svojim performansom „Sedam minuta kolektivne tišine“, „Seven Minutes of Collective Silence“, ciljala na sasvim suprotan efekat. Na scenu je izašla u dugoj bijeloj haljini u obliku simbola mira, koju je dizajnirao italijanski dizajner Riccardo Tisci, i zamolila 200.000 gledalaca da sedam minuta šute protiv rata i nasilja uz riječi "Dajmo jedni drugima bezuslovnu ljubav ."

Ono što se moglo čuti bio je impresivan zvuk tišine.



Let guske

Vojnici Kraljevske tjelesne garde u Kopenhagenu nemaju nikakve veze s letenjem, oni pripadaju pješadiji. Tako da ih nije ni briga za guske kao na slici. Zapravo više nego nebitno. Jer kada kralj Frederik dođe da preuzme paradu, kao na slikama od prošle sedmice, onda je svijet pravi pauzu. Za njih postoji samo monarh, tradicija i otadžbina. Čak ni svrab ispod šešira ne bi trebao izazvati nikakvu reakciju; a pogotovo ne jedna guska. Ovakvo letargično ispunjavanje dužnosti nikako nije tipično za državu. Bilo bi zaista nesportski, tako nešto i pretpostaviti, nakon nastupa danskih fudbalera protiv Njemačke.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen