Samstag, 20. Juli 2024

Prije 17 godina i sad – Fudbalski rituali

 







Evropsko prvenstvo u fudbalu je završilo prije nekoliko dana. Mediji su još uvijek puni informacija o učesnicima. U toku samog prvenstva pojavila se fotografija nove mlade zvijezde Lamine Yamala, sa Lionelom Messijem, kad su mu bila svega tri mjeseca, a nakon prvenstva, fotogrija Yamala sa njegovim najmlađim bratom. Da li će se istoji a ponavljati nakon nekoliko prvenstava. Teško zamisliti, ali ipak, istorija se ponavlja?

Fudbal privlači vjeru u čuda. I upravo sada, kada je izuzetni španski talenat Lamine Yamal sa svojim timom osvojio titulu prvaka Evropskog prvenstva, zahvaljujući asistenciji iz snova, dan iza njegovog 17. rođendana, jedna objavljena fotografija čak i trezvene umove tjera na razmišljanje.

Ko je to kupao čudesnog strijelca i asistenta, kad je imao nešto manje od tri mjeseca, u svlačionici na stadionu Camp Nou? 20-godišnji Lionel Messi, sada osmostruki svjetski fudbaler! Samo slučajnost? Ili možda neka vrsta magičnog transfera talenata?

U to vrijeme, sportske novine pokrenule su humanitarni projekat za Unicef: zvijezde Barselone pozirale su s djecom. Djeca su izabrana ždrijebom, uključujući i Rocafonda, siromašnu četvrt izvan Barcelone. Tamo su marokanski imigrant i njegova supruga iz Ekvatorijalne Gvineje učestvovali sa svojim tromjesečnim dječakom i pobijedili. Na stadionu je beba potom dodeljena Lionelu Mesiju za scenu u kadi. Sportski fotograf Joan Monfort kaže danas da je Mesi bio stidljiv i da nije znao kako da drži bebu. Slika je bila zaboravljena, sve dok je Yamalov ponosni otac nedavno nije objavio na Instagramu uz riječi "početak dvije legende".

Zapravo: Messi je ove nedjelje u Majamiju u finalu Copa Americana pobijedio sa Argentinom, a beba sa Camp Noua je sa Španijom igrala finale Evropskog prvenstva u Berlinu. Opet samo slučajnost? Ili. Argentina je u istom danu postala prvak Južne Amerike, dok je Španija postala prvak Evrope.

FC Barcelona bi svakako uskoro trebala napraviti još jednu kalendarsku kampanju - i pustiti Lamine Yamala da okupa nekoliko djece. Ko zna?

(nzz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen