Montag, 22. Juli 2024

Prije 52 godine – Istorijska slika, Bila je nekupljena i ni od koga vođena

 



Ko se pojavi prerano, istorija ga najčešće ignoriše, a Shirley Chisholm je baš bila poranila.

Bila je prva crnkinja koja se 1972. godine s Demokratima kandidirala za predsjednika SAD-a 1972. “Unbought and bossed” “Nekupljena i bez šefa”, bio je moto odlučne aktivistice za ženska i građanska prava, koja nije bila ni kupljena, niti vođena od bilo koga.

U praksi, ona je ostala neizabrana, a uprkos svoj znatiželji od strane publike, njen govor na konvenciji Demokratske stranke u Miamiju, ništa nije promijenio. Kao crna osoba, nije uspjela dobiti dovoljno glasova među bijelom stranačkom elitom. A percepcije Chisholmove da je žena, bila je još teža, jer je ženska kandidatura bila previše i za mnoge crnce.

Demokrati su za predsjedničkog kandidata izabrali senatora Georgea McGoverna iz Južne Dakote, koji je zatim izgubio izbore od dotadašnjeg predsjednika Richarda Nixona. Chisholm se morala tješiti činjenicom, da je četiri godine ranije postala prva Afroamerikanka izabrana u Kongres.

Za njen tadašnji politički angažman Barack Obama ju je odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode. Ali, to je bilo prilično kasno, jer se desilo deset godina nakon njezine smrti.

(nzz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen